Промените в закона за здравето, които отменят мерките да не се пуши на затворени обществени места, не е лобистки и в полза на заведенията, а признак за демократичност и граждански права. Това става ясно от думите на депутатът от левицата Спас Панчев по повод внесените от него и група народни представители мерки за либерализация на режима.

„Никой не е направил баланса, за да каже кои са повече – пушачите или непушачите и дали повечето желаят да се възстанови либерализирането на закона или да остане в този вид. Българските граждани имат право да поискат някаква промяна, защото голяма част от българите считат, че този закон ограничава техните права”, обясни Панчев. Той категорично отрече какъвто и да било лобизъм и се обяви за правото на българите да живеят в демократична държава.

Панчев обясни, че депутатите от левицата ще гласуват закона по съвест. „Не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Убеден съм, че част от колегите ще са против, но по-голямата част от парламентарната ни група подкрепят промените в закона”, заяви депутатът. „Аз ще гласувам „За”. Макар че съм непушач, считам че не сме постъпили правилно като сме забранили тотално тютюнопушенето”, каза той.

Според Панчев законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарна зала преди зимата. Той допълни, че този закон масово не се спазва и по думите му е най-корупционният и най-неизпълняваният закон.

„С или без пепелник” влиза на комисия

Промените в закона за здравето ще влязат в ресорната комисия вероятно другата седмица. Това каза пред журналисти в парламента Нигяр Джафер, депутат от ДПС и председател на Комисията по здравеопазване. Според нея комисията ще остане принципната позиция да не се променя действащия режим. „Горещите дебати ще бъдат в пленарна зала. Там резултатът ще бъде абсолютно непредвидим”, посочи Джафер. Тя поясни, че в ДПС съотношението пушачи-непушачи е почти 50 на 50.

„Не бих застанала категорично на позицията, че законът е лобистки. Аргументите са, че се защитава дребният и средният бизнес, ресторантьорите, туризмът в България. Да погледнем от другата страна – лобистка е позицията и на тези, които защитават непушачите. Правата на пушачите свършат там, където започват правата на непушачите”, подчерта Джафер.

 

Оставка за министъра

 

Интересно ми е дали сега министърът на здравеопазването ще си подаде оставка, ако парламентарната група на БСП, а и на всички от управляващата коалиция приемат законопроекта на Закона за здравето. Такъв коментар даде в парламента Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването.

Тя заяви, че има редица поводи за оставката на Таня Андреева, сред които е липсата на финансиране на болниците. „65% са финансовите средства за всички болници в страната. Това е не само мотив за подаване на оставка, а премиерът Пламен Орешарски вече трябваше да предприеме такива действия”, добави депутатът.

„БСП за пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани. Това, че в момента действа забрана за тютюнопушене на закрити обществени места е европейска мярка, която в продължение на година и половина действа в България и повече от 60 % от българските граждани я одобряват”, добави Десислава Атанасова. По думите й връщането назад е тотална грешка.

Вот на недоверие, епизод пореден

„Ще внесем вот на недоверие по здравеопазване”, заяви още Атанасова с уточнението, че пушенето е най-малкият проблем на сектор здравеопазване. „Няма лекарства за онкоболни, няма пари за болниците, всеки ден има проблеми и в спешната помощ. Целият сектор се тресе, очаква ни катастрофа”, коментира тя.

Пушенето в детайли

В нощните заведения, игралните зали и казина ще се пуши без обособяване на самостоятелни помещения, а пълната забрана остава за обществени места като обособени работни места, места за настаняване, училища, детски градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки. Това е залегнало в новия здравен закон.

В заведенията за хранене и развлечения ще се допуска тютюнопушене в специално обособени помещения. Когато заведението е с площ по-малка от 70 кв. м., собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение да се пуши или не. Ще се допуска тютюнопушене и в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата.

Гласуване по съвест

Освен БСП, Атака и ДПС също ще гласува закона по съвест. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ще бъде против промените, макар да е „толерантен непушач”. „Няма да се ангажираме с окончателно, задължително за всички членове на парламентарната група политическо решение по въпроса. Колегите ще гласуват съобразно собствените си разбирания по въпроса. Аз лично ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач”, обясни Местан. „„Чух много съображения за отпадането на тоталната забрана, най-вече от икономическо естество. Без да е задължително моето мнение по въпроса – за мен здравето има предимства пред икономическите съображения „, заяви той.

„Атака” също ще гласува по съвест. „Ще го разгледаме на група, но ще гласуваме по съвест. В този случай не се държи на общото решение”, обясни заместник-председателят на „Атака” Десислав Чуколов.