БСП предлага да се даде възможност за по-ранно пенсиониране за работещите. В Деня на възрастните депутатът Емилия Масларова представи предложения на левицата за промени в Кодекса за социално осигуряване и в бюджета за 2013 година.

БСП предлага мъже и жени, на които не им достигат до 24 месеца възраст или стаж, да могат да се пенсионират по-рано от определените стандарти в момента, при намалена пенсия за всеки месец с 0,4 процента.

Ако днес средната песен е 285 лева, то редуцираната ще бъде 258 лева, като тази пенсия ще се получава цял живот, обясни Масларова. По думите й така няма дисбаланс в пенсионната система.

Според БСП е нормално в условията на икономическа криза хората да имат право да се пенсионират по-рано. Подобна практика имало в 18 страни членки на ЕС, сред които Чехия, Естония, Германия.

Предложението ще засегне между 4500 и 5000 души, като за 2013 г. ще са необходими около 8 млн. лева, а заедно с 2014 г. - 23 млн. лева. Това в никакъв случай не е тежко бреме за пенсионната система, смята Масларова.

Сред предложенията на БСП в бюджета за 2013 г. са максималният осигурителен доход да стане не по-малко от 3000 лева.

От левицата искат да отпадне подоходния критерий за получаване на детски добавки.

За две десетилетия децата до 18 години са намалели с 900 хиляди, коментира депутатът Драгомир Стойнев, който е и председател на социалната комисия в парламента.

От БСП искат още обезщетенията за отглеждане на дете от една до две години да се увеличи от 240 на 310 лева. За това допълнително са необходими около 30 млн. лв., обясни Стойнев. Левицата настоява също периодът за изчисляване на обезщетението за майчинство да се върне на 12 месеца.