БСП ще отстъпи от предизборното си обещание за отмяна на плоския данък, защото не среща подкрепата на коалиционния си партньор от ДПС. Това обясни депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова по време на градската конференция на БСП-София.

„Няма да можем да изпълним обещанието си да отменим плоския данък, 84 народни представители не ни стигат, не срещаме подкрепа от колегите от ДПС”, обясни Корнелия Нинова. По думите й, това може би ще бъде единственото предизборно обещание на БСП, което няма да бъде изпълнено.

Въпреки противоположното позиция на кабинета „Орешарски” относно отмяната на данъка върху лихвите по депозитите, която също беше основна в предизборната програма на социалистите, мандатоносителят е внесъл предложение за намаляване на ставката до 8% и поетапното му намаляване до края на мандата на това правителство, обясни Нинова.

Депутатът и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика обясни, че Бюджет 2014, който предстои да бъде „разгледан и приет”, е бил одобрен много трудно от партньорите на социалистите от ДПС, както и от някои министри от правителството на Пламен Орешарски.

„Проектът е различен от първоначално предложения от правителството и в голяма степен изпълнява ангажиментите на БСП”, подчерта тя.

По-рано тази седмица и социалният министър Хасан Адемов, който е кадър на ДПС, призна, че се търсят начини за изпълнение на някои социални мерки, които фигурират в предизборната програма на една от партиите, подкрепящи правителството.

Корнелия Нинова отбеляза, че за социални дейности са отделени 11 млрд. лв., и допълни, че „това е вълнение в замръзналото четири години море, а не капка в морето”.