Лидерът на БСП се усъмни в намеренията на служебния премиер Марин Райков да проведе честни избори след два месеца. Сергей Станишев смята, че това не може да се случи ако ръководството на МВР остане същото.

„Няма как да се говори за честни избори, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов и представляващо неговото най-тясно политическо обкръжение, начело с г-н Флоров, ръководителят на БОП. Назначаване на г-жа Първанова за министър на вътрешните работи, която се занимава с европейските въпроси, трудно дава гаранции, че това няма да се случи”, заяви Станишев на пресконференция малко и напомни, че по-рано през деня обяви, че лидерите на уличните протести са подложени на следене от МВР. Според лидера на социалистите първото изпитание пред служебние министър на вътрешните работи е дали ще разкрие истината за тази информация.

„По чия заръка е направено и какво представляват, имало ли е разрешение за СРС-та. Изборите се организират в голяма степен от МВР, което трябва да гарантира тяхната законосъобразност, а досега МВР изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов. Имаме много сериозни подозрения, че с това действие се гарантира „професионалното” ръководство на г-н Флоров да запази своите позиции и реално да ръководи МВР”, добави Станишев.

Плевнелиев обяви структурата на кабинета и помоли - да не бъде съден и да бъде оставен да си свърши работата. Това няма как да се случи. Ще съдим служебния кабинет по неговите действия, заяви Сергей Станишев.

От служебния кабинет социалистите очакват да разкрие истината за състоянието на държавата – на публичния сектор, на бюджета, на държавните предприятия, на социалната сфера, „за да се знае наследството на това правителство, да предприеме спешни мерки за социално успокояване в държавата. Затoва ще оценяваме дейността на служебния кабинет всеки ден”.