БСП не е партия, която би се хвърлила да разчиства редиците си само и само да вкара нови лица в парламента. В 42-то Народно събрание ще има и стари, и нови лица от левицата, заяви евродепутатът Кристиан Вигенин в ефира на bTV.

„Всеки трябва да постави на първо място интереса на партията,” подчерта той, като не бе категоричен дали емблематични лица от досегашната парламентарна група на Коалиция за България ще оглавят листи за предстоящите парламентарни избори.

Той каза, че партията работи в сгъстени срокове заради предсрочния вот. Досегашните депутати се отчитат, водят се разговори с предишни водачи на листи, но и с нови.

„Няма да излъчим хора, които не са се доказали, само и само да влязат млади и непознати лица,” обясни Кристиан Вигенин. Самият той смята да остане на поста си в Европейския парламент, но да участва активно в предизборната кампания на БСП.

Евродепутатът коментира и съюзяването на БСП с ромските политически формации на Тома Томов и Цветелин Кънчев, като заяви, че те и досега са били част от Коалиция за България. „Ромите са граждани с равни права като всички останали,” отбеляза Вигенин, като обясни, че коалицията е на базата на общите виждания за необходимите реформи, а не с цел да осигури ромския вот за левицата.

Кристиан Вигенин подчерта, че БСП продължава да настоява за оставката на проф. Михаил Константинов от държавната фирма „Информационно обслужване”, защото „той определено взе страна” с изказването си, че не би позволил нова Тройна коалиция да дойде на власт като алтернатива на ГЕРБ.

След като и други партии изразиха опасения от обективността на математика, служебният премиер Марин Райков взе решение дали да го остави на поста му, но отложи оповестяването му до избора на преброител за вота на 12 май.

По повод скандалите с предишния ръководител на „Информационно обслужване” Азер Меликов, сочен за близък до лидера на БСП Сергей Станишев, Кристиан Вигенин подчерта, че тогава „никога не е имало съмнения в честността на изборите”.

„Ако няма смяна в ръководството на „Информационно обслужване”, ще означава, че прозрачните избори не са приоритет на служебния кабинет,” категоричен бе евродепутатът.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС