БСП ще участва в консултации с ГЕРБ, ако се определят мястото, часът и форматът на срещата. Това каза пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков в петък.

„Към момента нито мястото, нито часът, нито форматът са уточнени. Имаме най-общо принципна покана от ГЕРБ и върнат от нас отговор, че, когато се изяснят тези неща, в Народното събрание или на друго неутрално място, ще участваме в консултации”, обясни Миков.

Попитан кое е по-подходящо - коалиционно или програмно правителство, председателят на БСП отговори, че много неща са се изговорили за големи коалиции, но трябва да е ясно, че в България няма условия за такива.

„Изборите не дадоха възможност за голяма коалиция. Голяма коалиция се прави с големи партии - погледнете Германия”, коментира Михаил Миков и допълни: „С малки резултати на изборите - 84, 39 депутати, трудно се решава по аналогия въпросът с голямата коалиция и затова започнаха да се говорят различни неща за широки коалиции. Намесиха се трети, четвърти, пети партньор, текат някакви консултации, ние отстояваме нашите политически ангажименти”.