Управление, което държи хиляди хората на улицата в продължение на десет дни, е политически дискредитирано. Премиерът Пламен Орешарски не може да понесе отговорностите на поста си и трябва да подаде оставка. Такова мнение изрази д-р Петър Москов от ръководството на ДСБ.

По думите му, министър-председателят все още дължи на обществото отговор на въпроса кой му е предложил номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, вкарала държавата в политическа криза. В интервю в ефира на bTV Пламен Орешарски не посочи от кого е дошло предложението с аргумента, че не помни.

„Орешарски се разпадна след журналистически въпрос, това не може да е министър-председател,” категоричен е Москов. „Между ДПС и БСП може да има фасадна разлика, но имат общи задкулисни ръководители, назначението на Пеевски го показа,” допълни той.

По думите на бившия депутат и представител на дясната формация „Синьо единство” Ваньо Шарков определи стилът на управление на новия кабинет като безпрецедентен. „Премиерът не знаеше имената на министрите – никой не е избран от него,” припомни той.

„Парламентарните партии вече две седмици не дават решения. Някои политици се правят, че не забелязват хората на улицата,” отбеляза още тъмносиният политик. По думите му, политическите партии и политиката по определение трябва да избягват конфликт. „Конфликтът на улицата показва провал на политиците в този парламент,” продължи Петър Москов.

Ролята на президента

Представителят на ДСБ призова президента Росен Плевнелиев да предложи решения за изход от кризата. „Държавният глава говори разумно, но говори като някой от протестиращите, а той има други функции. Той трябва да излезе от ролята на наблюдател, на зрител на лош политически театър,” посочи Петър Москов.

„Президентът на България трябва да покаже характер. Плевнелиев не се показва като лидер на нацията. След като обяви, че сваля доверието си от кабинета, трябваше да поиска оставката му,” посочи пък Ваньо Шарков.

По думите му, държавният глава могъл да изгони Волен Сидеров от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което бе провалено заради грубото отношение на националиста. „Той беше там не в лично качество, а като представител на парламентарно представената партия „Атака”. Според запознати с процедурите колеги той е могъл да бъде изгонен,” обясни Шарков.

Десният реформаторски блок

Двамата представители на дясното политическо пространство коментираха началото на консултациите за създаване на десен реформаторски блок. „На протестите хората ни казват, че трябва да направим ново дясно обединение,” посочи Ваньо Шарков.

По думите на Петър Москов – това ще бъде „смислена гражданска почтена немафиотска алтернатива”. „Това не е и не може да бъде част от профанското разбиране, че някой трябва да махне лошите комунисти, за да дойдат добрите,” коментира още той, отхвърляйки тезата, че новото дясно ще бъде оформено около антикомунистическа идея.

„Формирането на алтернативата трябва да е около план за действие за реформи в публичните институции. Резултатът трябва да може да бъде припознат от гражданите като тяхна алтернатива,” допълни Москов.

Без ГЕРБ и СДС

Още при обявяването на новината по-рано днес инициаторите на идеята подчертаха, че в преговорите няма да бъдат поканени ГЕРБ и СДС на лидера Емил Кабаиванов.

„По отношение на ГЕРБ имаме много резерви, въпреки че членува в ЕНП. Начинът, по който лекарите бяха наричани убийци, е непростимо политическо поведение,” посочи д-р Ваньо Шарков припомняйки случая с огласените от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов СРС-та с горнооряховските лекари.

„Десницата е реформаторска по действие, ГЕРБ не е това,” посочи пък Петър Москов. „През последните 4 г. на власт беше същият Делян Пеевски и същият Цветан Василев. През последните осем години повечето пари на държавата бяха в една банка – КТБ. При ГЕРБ г-н Цеко Минев, който стои на върха на една друга банка, застрои с 50% над концесията си в Пирин. После получи възможността да прави същото и на Витоша. Шефът на „Лукойл” Валентин Златев не искаше да монтира на тръбите на рафинерията в Бургас устройства, които да показват какви количества преминават,” изреди Петър Москов.

„Ръководството на ГЕРБ не е показало доказателства, че не е част от мафиотизираното управление,” посочи той.
Петър Москов и Ваньо Шарков бяха категорични, че в СДС все още има много честни хора, но такива не са останали в ръководството начело с Емил Кабаиванов. „Те не могат да са част от реформаторската десница заради угодническото им поведение към ГЕРБ, включително за разпада на Синята коалиция. Имаше обаждане от ГЕРБ за кого да се гласува на вътрешните избори,” припомниха двамата.