Според системата за класиране все още не достигат места за над 10 000 деца в градините, а общината и за в бъдеще не ускорява темповете на решаване на проблема, като разчита той да се реши единствено с помощта на правителството. Това заяви на пресконференция „червеният” общински съветник и секретар на Дискусионен клуб за социална и местна политика Борис Цветков, цитиран от БГНЕС.

„Това е на фона на образованието като приоритет за общината. През тези години се разходваха над 350 млн. лв. за общински ясли, детски градини и ремонти на училища. Лисата на места в градините и яслите е един от проблемите на младите хора, които искат да имат първо или второ дете”, заяви той.

Той обясни, че от БСП настояват за компенсации за всяко дете, което въпреки, че отговаря на нужните условия, не е настанено в детска градина, тъй като общината си спестява от тези пари.

Цветков обясни, че в общинския бюджет за 2016 г. има само 9 нови разширения или градини-две са нови, останалите са от предишни години. В тях е планирано да има 900 места. Над половината нови обекти ще са готови догодина.

„След устойчивия ръст в броя на родените деца от 2002 г. до 2009 г.-при правителствата на Дянков и Борисов доведе до драматичен спад-раждаха се с до 5 000 деца по-малко спрямо предишната година. Така се родиха 20 000 деца по-малко при „Борисов 1”. Когато децата намаляват това нанася сериозни удари и в много други системи на обществото”, посочи Борис Цветков.