„Да си кажем истината”, призова членът на Националния съвет на БСП Бриго Аспарухов, който миналата седмица създаде смут сред „червените”, като обяви, че са предлагани пари на Михаил Миков, за да не се кандидатира за лидер. Последваха ответни реакции, които обвиниха в заговор и създаване на интриги сред социалистите, макар че имаше и такива, които признаха, че са знаели.

В „Лице в лице” по bTV Аспарухов обясни, че в БСП се е знаело за това, тъй като е било обявено от трибуната на 48-ия конгрес от тогавашния председател Сергей Станишев.
„Това предизвика сериозно смущение в мен. Думите му бяха много взривоопасни. Тогава като че ли от близо 800 души делегати не направи никому впечатление. Това е големият въпрос – как може такава новина да не направи впечатление никому. Изводът е, че ние, като част от българското общество, сме свикнали да слушаме за предлагане на пари. Не става въпрос за подкуп. Това е инвестиция в бъдещи услуги”, заяви Аспарухов.

Той отрече това „припомняне” да е израз на неговите амбиции за власт: „Можете ли да си представите, че на тази възраст ще бъда впечатлен от амбиция за пост? Това не е моето амплоа. Няма нужда от светлината на прожекторите. Не ратувам за изяви или за интриги. Трябва да си кажем истината, за истината давност няма. Големият въпрос е защо се премълчава това(...) Не съм изразител на никаква заговорници. Това е в главите на хората, които имат тези навици от преди 20-25 години да виждат врага с партиен билет. Изразявам собствено мнение”.

Бриго Аспарухов даде още един пример за голям въпрос, останал без отговор. Преди няколко месеца отново в „Лице в лице” бизнесменът и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов обяви, че някой от висшите етажи на социалистите е получавал месечно пари от КТБ.

„Много се натрупват липси на отговори. Искам ми се тази партия да дойде по-бързо в кондиция. А в кондиция се влиза, когато се кажат много истини. Този разговор започна, беше прекъснат. Започва да мирише на боклук, неприятна миризма. Иска ми се да не се смесват нещата между социализъм и капитализъм. Иска ми се автентичната идея. Очакваното от нас да го получи обществото – доверие, вяра, истина. Непрекъснато в тайна да се живее е много тягостно”, добави Аспарухов.

На въпрос за бъдещето на Столетницата, той отговори: „Аз съм сигурен, че БСП е имало, има я и ще я има. БСП е един панелен блок, скърца, тресе се при земетресения, хората временно излизат от блока, после пак влизат. Въпросът е да се учим от грешките и да вадим поуки от тях”.