„Много хитър сценарии” – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи спора в парламента около това дали да бъде разрешена агитацията на език, различен от българския.

„Случилото се вчера в парламента е абсолютен театър. Прекрасно знаете, че ДПС агитират от 20 години на турски език. Въобще това не им е важно. Не става въпрос за английски, френски или немски език. Неслучайно председателят на парламента Михаил Миков е подкрепил предложението за агитация на майчин език, тъй като то е съвпаднало по удивителен начин с делото за вакъфските имоти в Пловдивския съд. Този депутат щял да се бори за национална свобода. То ние се борим за национална свобода, защото ДПС е узурпирало цялата власт в държавата. Каква свобода искат повече? Те управляват всичко. Да ни сменят имената? Само това е останало да направят. Само това не са направили ДПС”, каза Борисов на среща със структурите на ГЕРБ в Ямбол.

Бившият премиер коментира и постоянните социологически проучвания, според които партията му е на изравнени позиции със „столетницата”.

„Виждате как се гърчат социолозите като обясняват как почти сме се изравнили, ама било статистическа грешка. Истината е, че ГЕРБ водят с 3-4 % и те прекрасно го знаят. ГЕРБ расте, докато БСП се разпада, и то е видно. Под натиска на ДПС, на АБВ и на тези крайно леви, защото те се опитват да се наричат десни, но то са крайно леви формации, които говорят за национализация. Подобни леви формации вземат всички от електората на БСП. Затова считам, че целувката на „Орлов мост” между Местан и Станишев ще доведе до разпад в структурите на БСП. Аз си се грижа за моята партия, какво става в другите не ме интересува”, посочи Борисов.

По думите му „със сигурност, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, веднага ще има предсрочни избори”.