Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри разочарованието си от „начина, по който така брутално столетницата се изнасилва от ДПС”.

„Понеже ме попитаха защо нямам настроение – с прискърбие наблюдавам това, което става в държавата,” коментира той и прогнозира, че кабинетът „Орешарски” ще падне с гръм и трясък.

Борисов преброи министрите на БСП в новото правителство – премиерът Пламен Орешарски, военният Ангел Найденов и външният Кристиан Вигенин. „Всичко останало е на ДПС,” изтъкна той и изрази предположение, че „се пазарят и за областните управители”.

Малко по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан отвърна с тревога, че за Бойко Борисов ще бъде полезно „по-бързо да осмисли и приеме като воля свише това положение, в което се намира”.

„Понеже прочетох, че е прибягнал до сексуална терминология, за да опише властовите сюжети, на мен ми изглежда доста странна тази му роля на воайор. Определено смятам, че „анализът” му, защото това, което е изрекъл, ако въобще е анализ, думата трябва да се постави в кавички, тъй като е достатъчно нескопосан и грубоват. Странна смесица между уличен език и опит да се докосне до психоанализата на Зигмунд Фройд. Не стои добре в тази роля,” коментира председателят на ДПС.

„И колкото по-бързо действа в съответствие с ролята си на опозиция, толкова по-бързо ще съумее да съхрани остатъчната си политическа легитимност. Той няма безкрайно време за трансформацията. Ако изтърве времето, ще изгуби и остатъчната си политическа легитимност,” допълни още Местан.

„Вече близо 20 дни, този уж експертен, програмен или граждански кабинет, както вече Станишев го нарича, защото бяга от отговорност, защото разбира какво ще му се случи накрая на кабинета, не могат да си направят областни управители. Още работят с нашите,” добави Борисов.

Преди малко повече от седмица Министерският съвет освободи 19 областни управители, които все още заемаха постовете от мандата на предишното правителство. За временно изпълняващи длъжността областен управител бяха назначени техни заместници.

„По начина, по който управляват, хората ще почнат да съжаляват за строителството, за финансовата стабилност, за всичко това, което правехме ние,” заяви още Бойко Борисов, а на въпрос дали отново би станал премиер, той отговори: „Естествено. Да търся някой като Орешарски, който да не знае кой министър са му назначили и да не им знае имената – това ли е хубавото управление?”

Лидерът на ГЕРБ критикува и структурата на кабинета „Орешарски”. „. Да имаш един вицепремиер практически означава, че той отговаря за всичко, няма ресори, всъщност той дублира премиера. Те нямат дори вицепремиер по еврофондовете. Ако те не сложат незабавно вицепремиер, който да отговаря за фондовете, аз ви гарантирам, че това е сделка и Орешарски и Зинаида имат еднакви права, съответно като премиер и вицепремиер,” изтъкна Бойко Борисов.

Борисов продължи да критикува новия кабинет и за забавеното назначаване на втория ешелон на властта. „Вече 20 дни не могат да си сложат заместник-министри, защото единственият пазарлък, който се води в момента, е как да разпределят държавната баница и да я изядат за 2 - 3 месеца,” продължи Борисов.

„Министрите не разбират нищо. Със заместник-министрите искат да отрегулират интересите на отделните лобистки кръгове, защото това правителство е само на лобисти и те прозират. На всяка среща тези, срещу които уж народът протестираше, са на среща с Миков, с Орешарски,” каза още Бойко Борисов и подчерта, че вече 20 дни не е взета нито една мярка срещу високите цени на тока, за които на ГЕРБ им били „спретнати митинги”.

Той не пропусна да изтъкне инфраструктурните постижения на своя кабинет. „Истински се страхувам, че тези 4 - 5 обекта, които сме направили и сега ги довършват в последните дни, ще са последните в следващите 5 години, защото пораженията, които ще нанесат върху държавата, върху това, което построихме, което проектирахме, и което се гради, ще бъдат тежки,” заяви Бойко Борисов.

„ГЕРБ не може да ги спре по никакъв начин, може да ги спре само народът,” обобщи Борисов.

Недоволен от създаването на анкетна комисия за полетите на „Авиоотряд 28”, Борисов настоя да бъде създадена друга комисия – за покупката на хеликоптерите „Кугър” и двата Еърбъса. „Твърдя, че разходите на предишната Тройна коалиция са са поне два пъти повече от направените от нашето правителство,” заяви още бившият премиер.

„Със сигурност знам, че за една много близка на бившия премиер Станишев са похарчени толкова пари за командировка, колкото ние за 4 години за целия „Авиоотряд 28”. Затова призовавам тези хора да се вземат в ръце в името на бъдещето на България и да поработят малко, да спрат да се пазарят, да си сложат някакви експерти,” апелира Бойко Борисов.

Той определи действията на новите управляващи като реваншизъм и „колегиално” предупреди, че „така не се прави”. „Дори ние, които сме си извадили поуки от грешките, сме им казвали – не го правете, защото това, което правите, е реваншизъм. Нали сте столетница, покажете, че сте по-мъдри, покажете на другите как трябва да се прави,” заяви Борисов.

„Същите тези господа, похарчиха 13 милиона лева за безсмислен референдум за АЕЦ „Белене”, Станишев и всички от БСП тръбяха през цялата предизборна кампания, че веднага почват да строят „Белене” и излъгаха всички хора, които искат това да се случи. Вече 20 дни виждате това, което винаги съм твърдял – че Станишев никога няма да подпише „Белене” се случва. Но излъгаха хората,” каза Борисов.