Премиерът Бойко Борисов представи в парламента доклад за развитието на приоритетните за България теми по време на датското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2012 г.) и основни приоритети по време на кипърското председателство (юли – декември 2012 г.).

„Вече поставяме на дневен ред българското председателство на Съвета на ЕС и макар да се вижда далеч в бъдещето - през втората половина на 2018 г. - подготовката ни трябва да започне възможно най-рано,” заяви министър-председателят от трибуната на Народното събрание.

По думите на премиера през първите шест месеца на 2012 г. били проведени интензивни преговори по ключови теми на Евросъюза – финансовата рамка, развитието на кохезионната политика, селскостопанската политика. „Датското председателство постигна напредък по тях,” отбеляза Борисов.

По думите на премиера страната ни е постигнала напредък по два важни приоритета – отделянето на кохезионната политика в отделен подраздел на финансовата рамка и продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва”, посочи Борисов.

„На 1 юли Кипър прие председателството на ЕС. Кипърското председателство акцентира на 4 теми – устойчива Европа; Европа с икономики, основани на ръст; Европа, по-обърната към своите гражданите; Европа по-близо до своите съседи,” отчете също премиерът.

Критики към кабинета отправи депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски. По думите на бившия финансов министър, въпреки, че страната е член на ЕС вече шеста година, при това преобладаващата част от това време при управлението на ГЕРБ, нито един от приоритетите не е реализиран.

„Провали се широко прокламираното членство в ЕРМ 2 и Шенген. Нашата страна не стартира добре при усвояване на еврофондовете, но все пак, заемахме средните места по този показател в ЕС, а сега сме на едно от последните,” добави Орешарски.

Според социалиста съществува реална опасност да загубим заделените за България средства. „Не планираме какво финансиране ще искаме занапред и за какви политики,” предупреди той.