„За тези няколко дни идват инвеститори, които са от първите компании в света и водещи в своята сфера. И то, за ужас на нашите опоненти, едната е от най-големите американски компании, другата руска и третите – от европейските, съответно Франция, Австрия и Испания”. Така премиерът Бойко Борисов коментира свършената „добра работа с Делян Добрев” тези дни на заседанието на Министерски съвет в сряда, според публикуваната стенограма.

Между предвидените точки от дневния ред, министър-председателят прави кратко отклонение в тона на отчет: „Подписахме предпроектното проучване за VІІ реактор за „Козлодуй”. „Уестингхаус” го спечели. Подписахме споразумението с „Газпром” за цената на газа със стара дата от 1 април, с 11% по-ниска, което е около 115 милиона долара по-малко. Сиреч, живи пари сме спестили. И дадохме окончателното становище относно подписването ноември месец на договора за „Южен поток”.

Днес в 12,00 часа подписваме с консорциума на три от най-големите европейски компании - „Тотал”, ОМВ и „Репсол”, относно проучването и добив на нефт и газ в Черно море, където 40 милиона евро също веднага внасят в бюджета. Просто за тези няколко дни едни от най-големите компании в света в своите области…”

От стенограмата става ясно още, че премиерът се е заел с финансови функции и вече е „приготвил” бонуса за държавата. Последва реплика, която буквално отнема функциите на заместник-ресорния министър Владислав Горанов:

„Не се гласи, Влади, за тези пари, защото вече съм ги приготвил къде ще отиват – за пътища, за училища и за зали. Така че, не им се усмихвай”.