Притискана от лекари, медицински сестри и друг болничен персонал, здравният министър Десислава Атанасова, която е един от изявените представители на кабинета, често използващи думата „искам”, в сряда за пореден път не получи глътка въздух. Последното й желание за 21 милиона лева повече към бюджета на управляваното от нея ведомство бе отрязано като лентичка от премиера Бойко Борисов.

„Атанасова и 20, и 200 милиона да иска, все няма да й стигнат”, заключи министър-председателят пред смутения поглед на колежката си, докато откриваше Център по нуклеарна медицина в болницата "Св. Иван Рилски" в София.

Той отчете, че за 10 години бюджетът за здравеопазване се е увеличи от 1 милиард лева на над 3 милиарда. Според него обаче много от средствата, които могат да се използват за здравеопазване по оперативните програми, се бавят. "Аз преди няколко дни в Пловдив се скарах на кметовете, че близо 150 милиона стоят и се мотаят една година с търговете. 150 милиона стоят в общините за общински болници - като ги изхарчат тях, ще им дам още", каза премиерът, който често представя държавния джоб като свой собствен.

Атанасова, която отново увери, че „полага всички усилия”, се почувства длъжна отново да обясни, че поисканите средства са по няколко пера, едно от които Фондът за лечение на деца в чужбина.

Липсата на подкрепа от страна на премиера (тук трябва да се отбележи, че тя нееднократно не получи такава и от финансовия министър Симеон Дянков – бел. ред.) Атанасова посреща в момент, когато напрежението в здравеопазването е силно повишено. Служители на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора заплашват с колективна оставка, а пред сградата на МС се провежда протест в защита на болницата в Девин.

Недоволен от прекомерното искане на Атанасова, Борисов все пак остана удовлетворен от новия апарат за нуклеарна медицина, какъвто в района на Югоизточна Европа, по неговите думи, имало само в България. "Скъп апарат, но това, което докторите ми казаха е, че с 40% дава по-точна диагноза. В случая болница " Св. Иван Рилски" се е справила прекрасно", похвали той.

Премиерът по навик обясни по своя опростен начин иначе сложната процедура на лечение в медицинското заведение:

„Целият кръг на лечение е вързан в тази болница относно тези заболявания. Така че – след като пациентът бъде диагностициран, ако има заболявания, веднага отива в отделението и почва да се лекува. Ако са белодробни или някакъв друг тип заболявания, има прекрасна комуникация и със съседни болници, така че – докторът съответно ги препраща там”.