След няколко инфарктни дни на политически совалки в парламента, преминаването през пленарна зала на конституционните промени за съдебната реформа вече е изцяло в ръцете на Реформаторския блок. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след председателския съвет в НС, в който участие взеха лидерите на отделните парламентарни групи.

Дясното обединение трябва да реши дали частично да отстъпи от първоначалното разпределение на членовете на ВСС от магистратската и от парламентарната квоти. Целта – и в двете колегии на кадровия орган представителите на НС да са в малцинство.

Новият проект ще дойде от ГЕРБ, като ДПС отстъпи от своето искане кадровите решения да се вземат само от пленума на ВСС (т.е. от пълния му състав) и целта е текстовете да бъдат внесени със 180 подписа.

Ако Реформаторите не положат своите подписи, тогава ГЕРБ няма да внесе новия проект. А в зала ще се гласува старият, който няма шанс да мине. И по закон, шест месеца след този провал конституционна реформа няма да може да се прави.

Борисов подчерта, че това не е натиск спрямо РБ, но времето притиска всички.

„Не отстъпвам от разделянето на двете колегии на Висшия съдебен съвет и от ангажимента към нашите избиратели двете колегии сами да утвърждават - съдиите сами за себе си и прокурорите сами за себе си. По тази тема ще съберем необходимите гласове за промяна на Конституцията”, заяви Борисов.

По думите му има консенсус относно разделянето на ВСС, утвърждаването на кадровите решения отделно от двете колегии и засилването на ролята на инспектората.

"Единственото, което спира Реформаторския блок, надявам се да го преодолеят на свое заседание по-късно днес, е начинът, по който в колегиите да се избират ръководствата", каза Борисов.

Премиерът обясни, че към момента предложението за промяна в Конституцията е в съдийската колегия квотата да е разпределена съответно по формулата 8 към 5 - 8 излъчени членове от самите съдии и 5 от парламента, а в прокурорската колегия разпределението по същата формула да е 6 на 6.

По време на председателския съвет е било предложено в съдийската колегия да има един представител на НС повече и така при прокурорите съотношението да стане 6 на 5 в полза на избраните от самите обвинители.

Бойко Борисов е заявил на Радан Кънев и Найден Зеленогорски, че ако те не постигнат единно решение на Реформаторския блок за подкрепа на новото разпределение, той "ще отиде на поражение" в петък при гласуването, но няма да създаде условия за напрежение в самия Реформаторски блок.

"Надявам се те да подкрепят подобно решение, защото в петък това ще бъде голямо поражение за ГЕРБ и Реформаторския блок", каза Борисов.

Той допълни, че е постигнат консенсус преди второто гласуване на промените в основния закон, всички теми да минат през Конституционния съд.

„Всички се съгласиха, че си дават гласовете и вече след като се произнесе Конституционният съд, ако той ни каже не може, значи не можем да го приемем. Това е най-висшият орган”, посочи Борисов.

Премиерът заяви, че стои зад Христо Иванов, въпреки че по-рано днес се оплака от начина, по който реформата е била комуникирана с другите партии през последните месеци.