Призовавам премиерът Пламен Орешарски незабавно да организира пускането на движението по новоизградения последен участък от автомагистрала „Тракия“. Това заяви бившият премиер Бойко Борисов, цитиран рано сутринта в петък пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов, чийто мандат премина под знака на прерязаните ленти и положения асфалт, заявява, че е скандално да имаме първата в България изцяло построена и завършена магистрала, а тя да стои затворена в разгара на лятото и туристически сезон.

Позицията на Борисов идва три дни преди да бъде пуснат последният участък от пътен възел "Зимница – Ямбол" до пътен възел "Карнобат". Така от 15-ти юли от София до морето ще може да се стига за около три часа и половина.
Автомагистрала „Тракия“ е напълно завършена и готова.

Тенденциозното забавяне на издаването на разрешение за ползване, оправдано с дребни технически забележки, бави пускането на движението, въпреки наличието на Акт 15 и 16 за въвеждане в експлоатация, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Ревност”

В съобщението на Борисов прозира известна доза „ревност”, тъй като той заявява, че магистралата стои затворена заради регионалния министър Десислава Терзиева, която е в Брюксел и се изчаква завръщането й, за да пререже лентата на магистралата.

Това е скандално и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да използват обходни и изключително натоварени в летния сезон стари маршрути.

В името на сигурността и безопасността на пътуващите в двете посоки, Борисов призовава Орешарски час по-скоро да позволи на хората и на бизнеса да използват новата магистрала. Освен че е по-безопасно, пътуването по новото трасе ще спести и много разходи на гражданите и фирмите, смята той.

Автомагистрала „Тракия“ е път, който е натоварен с историческите очаквания на българите. Затова никой политик няма право да ги лишава дори и час повече от възможността да пътуват по новата магистрала, добавя бившият министър-председател.