Бойко Борисов не е бил съгласен предсрочните избори да се проведат на 5 октомври – датата, която беше провъзгласена като консенсусна след консултациите в петък между лидерите на парламентарно представените партии. Пред bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че иска да внесе яснота, „за да не се спекулира по няколко теми след вчера”.

„Разумната дата за изборите беше 14 септември, неделя. ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-ти е по-рано от 12-ти. И понеже катастрофата с банките стана бедствие, аз им казах - ако ни чуят хората, че се пазарим за дати и еврокомисари, трябва да ни изгонят с камъни оттук. Затова приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате”, обясни случилото се в залата по време на консултациите бившият премиер.

За приемането на датата 5 октомври обаче Борисов поставил условие – „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат”.

„Няма как да говоря за сигурност - с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Като той каже, че системата е стабилна, това значи хората бързо да си теглят парите.
Ако искат в понеделник да няма опашки, трябва днес да са се махнали от кабинетите си, на тяхно място партиите да сложат който си искат. Понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

По повод изказване на Цветан Цветанов пред bTV в петък сутрин, че „ДПС трябва да са в опозиция и да почиват дълго време” и ГЕРБ ще се придържа към по-късните три дати за вот, определени на КСНС, Борисов заяви, че заместникът му в партията „говори в лично качество”.

„Когато се казва кой какво трябва да прави, говоря аз. Категорично не, няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук”, подчерта още политикът.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е „готов на всякакви жертви”, но при едно условие – „БСП, ДПС и Атака излизат и казват – ние се провалихме, елате спасете държавата”.