"Как осигурявам моята сигурност си е моя работа". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира информацията, че ползва и военни самолети, освен правителствения Авиоотряд 28.

Министерският съвет се разплаща навреме с военното ведомство, а извършените полети не ощетяват държавата и военните, каза премиерът по повод искането на министър Аню Ангелов да бъдат платени парите за негови полети и на членове на кабинета с военни самолети и хеликоптери.

„Милиони, милиони, милиарди сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително", каза Борисов.

Преди два дни Mediapool съобщи, че средства за подготовка на военни летци са отишли за полети на премиера. Агенцията цитира данни от документ на Министерството на отбраната, според който само през тази година Борисов и негови министри са използвали на два пъти военно-транспортния самолет "Спартан" и 12 пъти са летели с вертолет "Кугър".

Полетите струват 251 569 лева и са с обща продължителност 50 часа и 55 минути. А разходите били планирани за бойна подготовка на Военновъздушните сили. Поемането им от страна на МО е довело до недостиг на пари за гориво и резервни части за летателната техника.

Ден след това от БСП попитаха има ли втори Авиоотряд 28. В отговор на въпрос на Ангел Найденов до министъра на отбраната, били посочени всички полети, извършени и по поръчка на правителството - около 47 полета извършени от 2009 до 2012 година.

Питането на социалистите било само за полети, които се отнасят за "откриване на обекти, рязане на лентички, посещение на спортни събития и прочие".

250 000 хиляди, според изчисленията на БСП, са задълженията на кабинета към МО само средствата, използвани за превоза на Кугар и Спартан.

Днес премиерът коментира, че данъкоплатците не са ощетени, защото сегашният кабинет усвоява 30 пъти повече пари от еврофондовете.

„300 милиона платихме ние и тези хеликоптери трябва да правят летателни часове. Те, ако не съм летял с тях, те са щели да го излетят във въздуха това нещо, тези часове, щото трябва да ги натрупат”, каза премиерът.

По думите му данъкоплатците в България са били ощетени, когато всички програми на Европейския съюз са били спрени.

"А сега ние сме единствената може би държава в ЕС, която няма нито една спряна програма. И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци", заключи Борисов.