Ситуацията в България е много подобна на тази в Украйна. Вече над 300 дни в България всеки ден се протестира. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в речта си пред делегатите на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин.

Изказването на бившия премиер е повече от любопитно с оглед факта, че летните протести срещу кабинета на Пламен Орешарски бяха многохилядни, но по-скоро мирни, а за една от малкото ескалации на насилието (на 4 септември м.г.) самите демонстранти обвиниха активисти на ГЕРБ.

"От тази трибуна искам да благодаря на Ранобудните студенти, както и на всички граждани и граждански организации, които не искат бившите комунисти и лидерът на ПЕС Сергей Станишев да води това непрозрачно управление с националистическата партия Атака", подчерта Борисов в началото на словото си, слушано от Юлия Тимошенко и Виталий Кличко.

"Ранобудните студенти" на няколко пъти се разграничиха от ГЕРБ и Борисов, в т.ч. и по време на големите си протести в района на парламента.

Борисов за пореден път подчерта, че партията е получила добра оценка на предсрочния вот от май 2013 г., като освен това не липсваха и традиционните похвали за построените през мандата на ГЕРБ пътища и мостове, както и за доброто усвояване на европейските средства.

"За нас е важно да спечелим тези избори. Досега десет пъти съм побеждавал лидера на ПЕС Сергей Дмитриевич Станишев и се надявам и на тези избори да го победим", заяви лидерът на ГЕРБ.