На мястото на Сергей Станишев и Пламен Орешарски отдавна да съм подал оставка, декларира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер на България Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в София.

„Истински се надявам, че Станишев е прозрял, че тези протести не ги организират политически сили, те са организирани от недоволството на хората. Всеки, който си помисли или се опита да яхне подобен протест, ще бъде все едно яхва тигър – ще го свалят и ще го изядат,” прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Самият той подаде оставка на 20 февруари след неколкодневни протести, при които се стигна до сблъсъци с полицията.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че „като всеки гражданин” е разтревожен, че всеки ден десетки хиляди излизат по площадите в България заради „безумните назначения, които се правят”. „Не е нужно, както вчера г-н Орешарски ходи до Брюксел - да му кажат там, че има проблем. Проблемът се вижда всяка вечер,” допълни той.

По думите му, важните послания за настоящото управление биха дошли единствено от Ахмед Доган. „Ахмед Доган е човекът, който управлява България от 20 години. По време на нашето управление беше единственото време, в което той не беше на власт,” посочи Борисов и отбеляза, че не се е срещал с почетния председател на ДПС от години.

В отговор на въпрос дали през последните години са били създадени политически Франкенщайни и дали ГЕРБ има грехове в това отношение, Борисов отговори: „Ние сме на 3-4 години партия, така че какво сме създали ние? Тези които 22 години ги създаваха да си берат плодовете на това. След грешките, които си видяхме, знаеме, че много внимателно трябва да се работи с всеки един детайл.”

Според Бойко Борисов кабинетът „Орешарски” няма антикризисна програма, „няма никаква антикризисна мярка”. „Да дадеш еднократно, да похарчиш някакви пари, които все още има в бюджета, без никаква пенсионна реформа, да спреш по-точно пенсионната реформа, да говориш месеци наред за енергетика, а всъщност ти да си източил парите чрез Белене и Цанков камък – това са глупости, които говори,” изброи Борисов.

Въпреки че самият Мартин Шулц отказа да отговаря на журналистически въпроси, Борисов съобщи, че в Партията на европейските социалисти не е била обсъждана възможността Сергей Станишев да напусне предсрочно поста на президент. „Дори и дума не е ставала. Аз имам доброто възпитание и за толкова години вече в политиката, никога пред чужденци не коментирам това, което се случва, или отношенията ми с лидерите в България,” каза Борисов.

Борисов не пропусна да изрази обидата си от изолацията, в която партията му попадна в 42-то Народно събрание, въпреки че спечели най-много гласове на изборите на 12 май и сформира най-голямата парламентарна група.
„Готов съм да се върна в парламента, ако Станишев дойде и се извини,” обяви Борисов, чиято партия реши да бойкотира парламентарните заседания с изключение на тези за нов Изборен кодекс.

„Г-н Шулц прекрасно знае, че аз три пъти им предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от „Атака",” отново заяви Борисов. Той даде пример с поведението на Волен Сидеров по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, като изтъкна тезата, че БСП и ДПС са знаели какво ще се случи.

„Те вече са в паника, те не знаят какво мислят, какво говорят, какво правят. Всяко тяхно решение е за час-два,” критикува още Борисов.

В коментар на току-що приключилата среща Бойко Борисов определи Мартин Шулц като „изключителен политик”. „Мартин Шулц е един от най-перспективните и добри в момента европейски лидери. Той внимателно следи моето развитие и победите, които има ГЕРБ. Много пъти съм го канил да посети България. За радост, днес е в България и намери време, в тази си програма, да се види и с президента, и с мен и с всички свои съпартийци,” допълни лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов, председателят на Европарламента обещал диалог с „всяка централа - без значение дали е на Кунева, на Костов”, ако те поискат да говорят за общата политика на България.

Двамата обсъждали настоящата ситуация в България. Борисов отказа да отговори на въпрос дали с Шулц са обсъждали теми извън протокола. „С Шулц се видяхме, защото от много години сме приятели, работили сме заедно и това беше една демонстрация, че в Европа политически опоненти работят заедно. Това е европейски манталитет, аз с кой да говоря – да ходя да чукам на врата на сараите, после ще кажат, че им се предлагам,” коментира Бойко Борисов.

След срещата Мартин Шулц не пожела да отговори на въпросите на журналисти.