Целта на новата тройна коалиция между БСП, ДПС и „Атака” е да отлагат всичко за 2015 г., когато страната ще е в толкова тежко положение, че няма да искат да управляват. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за агенция „Фокус”.

„Моят анализ е, че няма да искат да се направят избори две в едно, а ще търсят догодина по това време да се измъкват. Когато страната ще е в много тежко положение. За ГЕРБ е най-добре да са 2015 г. Тогава няма да има практически противници, но това е пагубно за държавата. Не случайно ние направихме правителство на малцинство и управлявахме четири години, защото просто нямаше кой друг и с кого. В случая се разминава интересът на партията с интереса на държавата”, изтъкна Борисов. Той призова партиите, които подкрепят правителството, да проявят държавнически усет и да направят предсрочни избори месец май „за да се успокои държавата”.

„Какво говореше Пламен Орешарски преди изборите? Той каза, веднага 250 000 работни места, намаляване на безработицата, увеличаване на пенсиите и заплатите, увеличаване на чуждестранните инвестиции, започваме да строим „Белене”, „Южен поток”, големи инфраструктурни проекти. Само че, какво се оказа? Безработицата расте, инвестициите в пъти падат, теглят кредити милиарди, милиарди непрекъснато, които няма как да бъдат върнати с реална икономика, кредитният рейтинг на страната пада, не се строи нито „Белене”, нито „Южен поток”, нещо повече - Европейската комисия ни иззе, за радост, суверенитета да преговаряме като държава за своите инфраструктурни проекти. Това са безмилостни факти. Замразиха, не мога да си обясня по каква причина, плавното вдигане на годините за пенсия. За една година само я замразиха. Значи от 2015 г. ще започнат да я вдигат. Сметката на експерта Орешарски доказа, че може една година да е нулева, в смисъл да не повдигат и препращат всичко за 2015 г.”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Този, който от 2015 г. ще се нагърби да управлява, трябва всичко това да върне, което е не популярна мярка. Вдига годините за пенсия 2015 г., защото те така са казали всъщност, а такава е препоръката на Европейската комисия. Започват да връщат 200 милиона лева за осигуровки, милиардите, които са взети с лихвите, които ще надминат сигурно 700, 800 милиона. Е, кое правителство ще издържи тогава? А те ще имат обяснението пред своите избиратели, ще кажат – виждате ли, ние като дойдохме, ви дадохме по 20 лева за това, 30 лева за онова. Ама това, че са от заеми и те трябва да ги върнат с лихвите, това си го запазват като тишина. Това няма да го казват”, обясни Бойко Борисов.

Той разкритикува управляващите за липсата на дългосрочна визия. „Затова има нации, които са проспериращи, които гледат в дългосрочен план и нации, които за съжаление, точно тези партии БСП и ДПС в тези години преход са ни превърнали да се борим за насъщния и за оцеляването ден за ден. И те затова държат своите електорати най-бедните, за да могат по този начин да ги манипулират и да казват - „Еми, ей Борисов, какво, като е построил мостове, зали, магистрали, Станишев ни даде 20 лева за Коледа”. То е дори гротескно, но е факт”, заяви още Борисов.

Ролята на протестите

Лидерът на ГЕРБ оцени ролята на гражданските протести като решаваща през изминалата година. „Ние, говоря за нашата партия, осъзнахме наши грешки, поправихме ги, поправяме ги. Но изобщо не повлияха на управляващите, те се правят, че не ги виждат”, констатира той и декларира подкрепата на партията си към протестите на гражданите и тези на студентите.

„Вече ми е ясен целият алгоритъм на свалянето на нашето правителство”, обяви Бойко Борисов. „БСП и ДПС чрез своите патерици са използвали хора, които да влязат директно в разпра с полицията през февруари месец. Тези хора намериха начин да се свържат с нас, да разкажат как точно е станало, което ме кара да си мисля защо БСП и ДПС говорят така”, допълни Борисов.

„Има една приказка, че когато знаеш какво си направил, очакваш същото да ти се направи и на теб. Затова са всеки ден толкова настоятелни в тезите си, че ГЕРБ ще използва агитки, ще използва подобни структури – защото те са използвали точно такива. И съм убеден, че затова БСП и ДПС всеки ден говорят „ГЕРБ ще ни свали по незаконен начин”, или „ГЕРБ подкрепя протестите”, предположи лидерът на ГЕРБ.

„Цялата нишка в моето интервю е, че трябва всички дружно да работим. И неслучайно съм казвал – политиката трябва да е като мачове на Левски и ЦСКА – има мач, мразим се, викаме, на другия ден коментираме и на следващия ден вече няма никакво значение, не го питаш „Ти от Левски ли си, или от ЦСКА?”, а отиваш на работа, работиш с тези хора, приятели са ти, и т.н. Имам толкова приятели от ЦСКА, но на мач всеки си отива, един-два дена не си говорим, докато ни мине, който е паднал, другият леко му се подиграва, но те се менят нещата. Така трябва да бъде и в политиката”, обясни Борисов.

ГЕРБ в бъдеще

Лидерът посочи като приоритет на партията му през следващата година промяната на Устава, която трябва да се случи през февруари. Ще бъде увеличен броят на заместник-председателите.

„Ще вкараме нови хора в Изпълнителната комисия, да я разпределим като тежест и ресори и от там насетне решенията вече ще бъдат обявявани не като на лидера или кой какво казал”, обясни Бойко Борисов.

„Преди четири или пет години в партията всички бяха непознати имена. Докато сега, ако се гледа рейтинга на политиците през годините, от ГЕРБ в първата десетка има винаги 5-6 души. Това означава, че партията е произвела вече своите кадри и имена, които могат да взимат и взимат добри решения. Защо да не се възползваме от повече ум? Хората са казали, че две глави мислят по-добре от една”, изтъкна още Борисов.