Не му се клати стола на Христо Иванов, той сам си го клати с това, че всеки ден влиза във войни. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ непрекъснатите атаки срещу правосъдния си министър.

„Когато излезеш и кажеш: „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”, това е обида към останалите парламентарни групи в парламента. Това не може да се случи така. Аз не съм си позволил да кажа, че аз съм гаранта. Всяко едно действие го обяснявам с това, че имаме парламент на първо място първо”, заяви премиерът.

Той даде за пример здравния си министър Петър Москов, който „обиколи всички парламентарни партии” и „всички неща му се случват в здравната реформа”. Подобна била и ситуацията с вицепремиера Ивайло Калфин.

„Вместо всеки ден да обясняваме колко е важно всички ние да потвърдим тези 180 гласа, да направим крачка напред, дори с повече стъпки. Вместо да търсим обединение излизаме и казваме – само този може да я направи. Всички са ми мили, но молбата ми е в този размирен свят да не си позволяваш за всяко нещо да се плаши, дали е АБВ, ДБГ, ДСБ, РБ, че ще излязат от управление. И какво ще се случи?”, попита премиерът.

Борисов не даде отговор на въпроса дали ще има рокади в кабинета. По-рано днес bTV научи от свои източници, че Христо Иванов и просветният министър Тодор Танев е много вероятно да напуснат правителството след Нова година.

„Непрекъснатите боричкания в Реформаторския блок не дават възможност на опозицията да се изяви. Аз дори не мога да ги разбера”, каза още Борисов.

Той коментира, че Дейвид Камерън е почувствал при посещението си, че „вятърът и калта са еднакви за всички” и е видял, че България си върши работата по охрана на границите.

По отношение на руско-турските отношения, премиерът подчерта, че страната ни има силни връзки както с едната, така и с другата страна и не сме страна в конфликта: „Аз мисля, че с нашата много твърда и праволинейна и в същото време гъвкава и добронамерена политика към всички, сме изключително добре поставени”.