Премиерът Бойко Борисов нарече Росен Плевнелиев „добър, достоен, прекрасен президент” заради единомислието на държавния глава и управляващите във външната политика на България.

„България има изключително добър, достоен, прекрасен президент”, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди заседанието на лидерите от Европейската народна партия.

„Радвам се, че имаме такъв президент, защото особено във външната политика и евроатлантическата ориентация много си помагаме на форумите, където ходим. Особено във външната политика имаме изключително добър синхрон”, допълни премиерът.

Президентът и управляващите са на една позиция и за провеждане на референдум за изборните правила. По-рано в четвъртък Плевнелиев обяви от парламентарната трибуна, че има съгласие за провеждането на национално допитване заедно с местните избори през есента на 2015 г. От партия ГЕРБ неведнъж са посочвали, че ще подкрепят инициативата на Плевнелиев, лансирана преди година. На референдума ще бъдат зададени въпроси за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен елемент и електронно гласуване.

„Абсолютно сме за”, заяви Борисов в отговор на въпрос дали подкрепя идеята за изборен референдум. „Толкова усилено събирахме подписи за този референдум - близо 500 хиляди подписа”, посочи още министър-председателят.

Газовият хъб на дневен ред

Построяването на газов хъб край Варна да влезе в дневния ред на разговорите за енергийния съюз – за това ще настоява българският премиер пред европейските партньори. „Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, за който говорехме, да ни се помогне с финансирането на интерконектора с Гърция, особено за нашите находища. Този газов хъб ще даде възможност тръбите и компресорите, които има в България, както и стратегическото положение, да бъдат използвани за Европейската комисия”, коментира Бойко Борисов.

„Държахме да влезем в общия енергиен съюз и по всички тези теми да се дебатира от тези 28 лидери на държави, защото България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на ЕК. На практика, ни лиши от три големи договора. Сега да видим колко са честни другите, какво ще покажат и какво не”, посочи Борисов.

Премиерът, обясни, че България многократно е носела изключително тежки загуби от конфликта в Украйна, особено по отношение на туризма. „Надявам се не само да се спазва примирието, но и да се установи траен мир в региона”, отбеляза премиерът. „Надявам се и руската страна, и европейската комисия по-бързо да намерят решение”, каза още Борисов.

Дисциплина за Гърция

Като представител на държава, която не е член нито на еврозоната, нито на Шенген, Бойко Борисов посъветва Гърция да спазва правилата, за които е поела ангажимент.

„Винаги съм казвал, че за нашите съседи трябва да се говори добре, защото нито те, нито ние избираме съседите си. Това ми е вече 5 година на Европейски съвет, преди слушах Папандреу – само искаше пари и отлагане на плащания. После Самарас - пари и отлагане на плащанията. Сега дойде СИРИЗА и Ципрас – пари, отлагане на плащанията”, обясни Борисов.

Той посочи, че България все още не е в Еврозоната или Шенген, но страната ни 4 години е спазвала всички указания и е била с най-нисък бюджетен дефицит. „И на нас ние трудно. Видяхте колко трудно защитихме, и то да платим стари дългове, но го направихме”, подчерта премиерът.