Дали са американци, или руснаци - когато има нещо нередно, аз го показвам. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул.

Коментарът му беше по повод изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че Борисов трябва да се засрами пред избирателите за думите, че руските енергийни проекти в България са били прекратени в полза на САЩ.

„Трябва да му благодаря, че той коментира това, което казвам. Не го прави често, аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония, но се оказа неправ. Така че невинаги е прав”, изтъкна Борисов за Лавров.

“Аз дадох пример с моето изказване пред Американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин. Никой не го е оспорил до ден-днешен – похарчиха се милиарди пари още от 2006 година и не се построи“, продължи премиерът.

“Аз също бих се обърнал към тях не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал”, добави премиерът.

„Не може да сме заедно само когато обядваме. И като има проблем трябва да сме заедно. Ние сме признали военното крило на Хизбула за терористична организация, спрели сме три от най-големите проекти руски. Спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои са?”, запита Борисов.

По думите му в България неговото изказване се тълкува като нахокване на американците, а в Русия – по друг начин.

“Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва както иска. Аз съм бил честен към избирателите. Те са ме избирали за това, че дали са американци, или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам”, подчерта Борисов.