Ако „Атака” искат да изчистят името си, да не влизат в парламента. Такъв призив към националистите отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод насроченото за 16 август извънредното заседание на депутатите с цел прегласуване на актуализацията на бюджета.

„Атака” продължават да твърдят, че не са в тройната коалиция, с ДПС. Аз съм убеден, че това е неестествена коалиция между „Атака” и ДПС - едните ходиха да събарят и да палят джамията, създадоха ни куп проблеми по времето на нашето управлението, а сега крепят това правителство. Според мен, е неестествена и коалицията между ДПС и БСП, защото българските мюсюлмани бяха прекръствани и изселвани именно от тази Компартия по време на Възродителния процес. Всъщност - абсолютно недопустимо е да работят една с друга тези партии поради идеологическата им несъвместимост, а в момента – те управляват”, обясни пред Агенция „Фокус” гледната си точка експремиерът.

Той допълни, че трите партии в НС, освен ГЕРБ, нямат и моралното право да управляват – „защото не са първа политическа сила, българският народ не ги е поставил на първо място”.

Според Борисов депутатите на Волен Сидеров не трябва да влизат на извънредното заседание. Тогава и от ГЕРБ нямало да се регистрират, което оставя ДПС и БСП с 118 депутати – „защото двама им висят в Конституционния съд – Иван Иванов и Делян Пеевски”. „И тук е всъщност денят на истината, в който, както и да шикалкави Волен Сидеров, който се оказа, че е много лесно управляван от БСП и ДПС, „по съвест”, без съвест, или каквото и да било, ще подкрепят това правителство, и това е безпощадно ясно”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Атака срещу президента

По думите му от неговата формация поискали незабавно заседание на парламента, „защото съзряхме атаката на управляващите срещу държавния глава - по този начин ние изолирахме всяка възможност той да бъде обвиняван в какъвто и да било грях, или впоследствие - в какъвто и да било провал на правителството”.

Борисов изтъкна, че ако управляващите са били честни в думите си за „апокалипсис” след президентското вето, много по-скоро от 16 август можели да решат да се съберат на парламентарно заседание и да гласуват отново актуализацията. Това забавяне на свикването на заседанието, според Борисов, показвало, че за пореден път управляващите са били популисти, хвърляли са прах в очите на хората, манипулирали са, и са искали да изкарат, че президентът едва ли не причинява някаква злина на държавата.

Подкрепена актуализация, но за енергийна ефективност

Бившият министър-председател подчерта, че ако предложената актуализация бе за енергийна ефективност или електронно правителство, то тя би получила подкрепата на ГЕРБ. Такива заеми, които имали смисъл и не променяли имиджа на държавата в рейтинговите агенции, се толерират.

„Ако този заем, дори и да е 2-3 млрд. лева, е за енергийна ефективност, рейтингът на България ще се вдигне. Само след няколко години мултипликационният ефект от този заем ще бъде толкова голям, че всяко българско семейство ще има с поне 30% на година по-малки разходи за отопление, за енергия, за икономиката. Външният вид на градовете ни ще се промени. Собствеността на хората ще стане по-скъпа и по-дългосрочна. И ако Орешарски предложи такава актуализация, аз му гарантирам 97 души от ГЕРБ да я подкрепят, защото е добра за държавата, добра е за хората, добра е за имиджа на България. Ако Орешарски каже - 500 млн. лева, аз му гарантирам 97 депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството. След 2 години това ще даде такъв ефект, че българите ще се отърват от думите корупция, административна тежест, губене на време по гишетата и това е огромно предимство за бизнеса”, обясни Бойко Борисов.

Ситуацията обаче била друга – „излизат да ни говорят 3-4 месеца, че сме щели да замитаме следи, а всеки месец откриват по 3-4 структуроопределящи обекта, които ние бяхме направили и оставаха малки довършителни работи. И следите, които ГЕРБ остави, като столичното метро, Южната дъга, спортните зали, магистралите „Люлин”, „Тракия”, „Струма”, „Хемус”, лотовете, които се изградиха, това няма как да бъдат заличени. Хората ги помнят”.

Кадрова оценка

Ще дойде ден, когато обирите, кражбите, отвличанията ще накарат хората да преосмислят отношението към Цветанов. В ГЕРБ вече има много лица, за каквито дори в Реформаторския блок могат само да мечтаят. Вече има прагматици и управленци с много опит. Не случайно това са моторите в ГЕРБ и гаранция за доброто бъдеще на партията. Такава оценка направи Борисов на собствените си партийни хора.

Той посочи някои от „първенците” в редиците на политическата си формация. „Когато говорим за кмета на София - Фандъкова, за кмета на Бургас - Митко Николов, за кмета на Стара Загора - Живко Тодоров. Когато говорим за Томислав Дончев, за Лили Павлова, за Влади Горанов, Делян Добрев, за двете ни Десислави – това са хора, които са били в управлението. Депутати вече втори мандат, които се наложиха като стожери в парламента, като Менда Стоянова, Димитър Главчев, Краси Велчев, Цецка Цачева... Виждате, че ГЕРБ като партия, не е Искра Фидосова, което искат да ни го вменят като вина”, каза Бойко Борисов.