След 10-годишно очакване Американската служба за борба с наркотрафика – ДЕА отвори офис у нас. В света тя има 85 регионални бюра. За откриването на клона в София пристигна директорът на службата Мишел Лионхарт.

У нас ще работят няколко американски и един български агент по наркотрафика, като офисът ще е на територията на посолството на САЩ в София.

„В момента агентите ни работят рамо до рамо, много успешно с нашите български партньори. Само през миналата година стотици килограми наркотици и тонове прекурсори бяха спрени преди да стигнат лабораториите, за които бяха предназначени. Затова днешното откриване на офис на ДЕА в България е изключително важно”, заяви на откриването Мишел Лионхарт.

Вътрешният министър Цветан Цветанов от своя страна изрази задоволство от инициативата за борба с наркотрафика и я определи като основен фактор в бъдещото пресичане на незаконии канали за наркоразпространение.

„Страната става много по-сигурна и надеждна граница на Европейския съюз заради геостратегическото място, което заема на Балканите.Откриването на офис на ДЕА в България е знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Изключително съм развълнуван, защото това беше една мечта”, допълни Цветанов.