Присъствието на Делян Пеевски е вездесъщо заради влиянието му в различни икономически сфери. Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки в интервю за „Тази събота”. По думите му е по-важно да бъде преодолян този вид присъствие, отколкото с кого се е срещал.

Близнашки все пак обясни, че той снимки с Пеевски няма и само се е ръкувал с него в пленарната зала, както е направил с всички депутати на първия ред. „Слава Богу, че нямам снимка с Делян Пеевски”, каза той. Бившият премиер изрази надежда снимката на новият финансов министър Владислав Горанов с депутата от ДПС да е инцидентна.

Той обясни, че не се е обидил на лидера на ДПС Лютви Местан, че е най-слабият премиер в историята на България, защото има ясното съзнание за това, което е направил.

„Мога само да съжалявам, че той даде воля на лошите си чувства, тъй като самият аз съм го защитавал от същата тази трибуна на Народното събрание. Но според мен той изтърва нервите си, за което предполагам, че в скоро време ще изрази своето съжаление официално”, допълни Близнашки.

Според него няма опасност за етническия мир в страната. „Просто не трябва, както се казва, да дърпаме дявола за опашката”, заяви той.

По думите му страстите след изборите са се успокоили трудно, но вярва, че нещата ще потръгнат, когато правителството започне работа. „Повечето от тези хора са хора с опит. Да им пожелаем кураж”, призова бившият вече премиер.

Музикалният поздрав, който Георги Близнашки отправи към новия кабинет, по подобие на песните, посвещавани напоследък от българските политици, е Let It Be на „Бийтълс”.

По думите му са налице всички предпоставки България да тръгне по възходяща линия на развитие. „Времената са трудни, никой не може да каже какви ще бъдат последиците от кризата с КТБ. Нужни са здрави нерви и умерено поведение, изключително прецизни решения, които да не внасят допълнително напрежение в обществото”, заяви Близнашки.

На въпрос докога ще продължават неразбориите, бившият премиер заяви, че новата генерация показва по-висока степен на чувствителност, една по-голяма нетърпимост към недъзите в нашето общество. „Мисля, че е време да приключим с Прехода и да се нормализират нещата в нашата държава. Затова излязох на протестите”, посочи той.

Прочетете цялото интервю на Жени Марчева:

Здравейте, г-н премиер. Как сте?
-
Благодаря, добре. В края на мандата на човек му става по леко на душата.

Имате ли представа дали в събота сутрин, когато ще излъчим това интервю, отново ще бъдете премиер?
-
Надявам се вече да съм част от историята.

Искате ли да започнем това интервю с един облог, ако сте прав и ако в събота не сте премиер, аз ви обещавам да науча цялата Конституция наизуст и да дойда при вас да ме изпитате, обаче ако грешите, да ви помоля за още едно интервю другата събота, става ли така?
- Разбира се, че приемам този облог, всички трябва да познават Конституцията, журналистите на първо място.

Казвате по-леко дишате сега в края на мандата си?
-
Определено, определено, тежките решения са вече зад гърба ми.

Измина една емоционална седмица, в която партиите си говориха и с песни, визирам музикалния диалог между ГЕРБ и Реформаторския блок, вие като премиер с какво парче бихте се включили в тази музикална надпревара?
-
О, в този момент нямам особен избор, бих се спрял на „Бийтълс” естествено Let it be, нека да бъдем, нека това правителство бъде създадено и България да пребъде.

Георги Кадиев беше много емоционален онзи ден в сутрешния блок на bTV, каза: „Господ да пази Републиката, ако Божидар Лукарски бъде министър на икономиката!”. Той е ваш колега юрист, отива ли му този пост според вас?
-
Мисля, че юристите са дялан камък. Така че няма нищо страшно, ако един юрист поеме икономиката?

Вас лично, като премиер, смущава ли нещо в онази прословута снимка на Владислав Горанов с Делян Пеевски, в качеството им съответно на заместник министър на финансите и депутат от ДПС, в едно столично заведение. Смятате ли, че тази снимка създава алюзията за някаква зависимост на Владислав Горанов от Делян Пеевски?
-
От една снимка трудно могат да се правят далекоотиващи заключения, макар че човек трябва да внимава, особено, когато се занимава с политика, с кого се среща и по какви поводи...

Имате ли снимка с Делян Пеевски?
-
Не и Слава Богу, макар че при откриването на Народното събрание, аз се ръкувах с всички народни представители, които бяха заели места на първия ред, включително и с него, така че дано тази снимка да е инцидентна снимка. Иначе Делян Пеевски е навсякъде, неговото присъствие е вездесъщо, в тоя смисъл ...

Чакайте, плашите ме! Какво имате предвид?
-
В този смисъл, имам предвид, влиянието му в различни икономически сфери. Така че за мен е по-важно явлението, да бъде преодоляно това, този тип присъствие.

Знаете ли, кабинет на отчайващия компромис и такива коментари се чуват през последните часове за новия кабинет. Такъв ли е кабинета на отчайващия компромис?
- Вижте, може би, защото преговорите се проточиха твърде дълго. Имаше размяна на публични реплики веднага след изборите, трудно се успокоиха страстите, но аз дълбоко убеден, че когато правителството започне своята работа ще се окаже, че нещата ще потръгнат. Все пак повечето от тези хора не са новобранци, това са хора с опит, със своите постижения и смятам, че имат какво да дадат на страната. По-важното е да им пожелаем кураж в тази тежка ситуация.

Обидихте ли се на това, което каза Лютви Местан по ваш адрес, че сте най-слабият премиер в историята на България?
- О, ни най-малко, защото имам ясното съзнание за това, което съм правил. Мога само да съжалявам, че той даде воля на лошите си чувства, тъй като самият аз съм го защитавал от същата тази трибуна на Народното събрание, но според мен той изтърва нервите си, за което смятам, че в скоро време ще изрази своето съжаление официално.

Интервюто продължава на следващата страница:

Опасно ли ви звучат, да кажем към днешна дата, посланията на лидерите на Патриотичния фронт, че ще извадят хората на ДПС от хранителната верига, че ще изтръгнат ДПС от властта?
- Мисля, че това е една предизборна реторика, която трябва да бъде забравена. След като вече си част от националния политически елит, трябва да използваш по-прецизни изразни средства. Това е, което мога да им препоръчам.

Има ли опасност за етническия мир в страната, виждате ли?
- Не мисля, че сме изправени пред такава опасност, но трябва и да дърпаме, както се казва, дяволът за опашката.

Виждате ли един променен Бойко Борисов, един пораснал Бойко Борисов, готов на компромиси?
- Определено, да. Аз по начало смятам, че той извървя един дълъг път в политиката и то отдавна забелязвам едно помъдряване. Това не е същият човек, който дойде на власт през 2009 година. Както се казва, има такава народна мъдрост, за един бит, двама не бити дават. Мисля, че той си направи верните изводи и за това сега проявява такова търпение.

Една дума за Реформаторския блок, бяха ли на висотата на ситуацията?
- Те бяха единствените, които подложих на критика и тя беше много дискретна критика, защото в крайна сметка трябва да преглътнеш някои неприятности в миналото и а мислиш за бъдещето на страната. Това е смисълът да се участва в политиката, не можеш вечно да бъдеш в опозиция. Бих искал и тях да ги поздравя за проявената мъдрост.

Патриотите ще ги поздравите ли?
- О, разбира се. Трябва да се прави разлика между „Атака” и Патриотичния фронт .

Каква е разликата?
- Аз познавам доста от хората, които участват в Патриотичния фронт и мисля, че те са носители на един просветен национализъм, който е необходим на обществото.

Господин премиер, ако тук, в този кабинет, сега срещу вас седеше лидерът на ДПС Лютви Местан, той моментално щеше да ви опонира по отношение на патриотите. Вижте какво той казва, че подкрепата на Патриотичния фронт за бъдещето управление е, ще цитирам, легитимиране на национал-популизма като модерен патриотизъм и че партньорството с Патриотичния фронт цели, отново цитирам, изолация на ДПС по пътя на етно-религиозната омраза и нетърпимост?
- Не мисля, че нещата стоят точно по този начин. Има една неприязън в това изявление, което според мен се дължи на обстоятелството, че ДПС няма да е в състояние играе ролята на скрития партньор на бъдещото управление. От тук идва това разбиране, че след като ще останат в евентуална изолация за това ще бъдат виновни националистите. Много е важно какъв тип национализъм, каква реторика те ще използват за напред.

Бившата ви партия БСП, тя категорично е против новия кабинет, разбирате ли тази позиция?
- Те са против, но нека не се забравя, че носят огромна отговорност за всичко онова, което се случи в страната през последната година. За разбиването на различните обществени системи, на практика регрес наблюдаваме във всички ресори на управлението, така че нека бъдат по-смирени.

Господин премиер, нарекохте бившата си партия БСП, мъртва партия, готов ли сте сега в последните си дни от вашия мандат като премиер да се извините на БСП?
-
Нямам за какво да им се извинявам, мисля, че съм направил изключително много за тази партия, не искам да се връщам назад.

Вярвате ли, че в следващите месеци ни чакат времена на политическа и финансова нестабилност?
- Времената са трудни, никой не може да каже какви ще бъдат последиците от кризата с Корпоративно търговска банка, драмата ще бъде през следващите няколко месеца, първите няколко месеца. Налице са всички предпоставки нещата, България да тръгне по възходяща линия на развитие. Просто нужни са здрави нерви и умерено поведение, изключително прецизни решения, които да не внасят допълнително напрежение в обществото.

Господин премиер, линията на автобус 280 говори ли ви нещо?
- О, разбира се, до болка ми е позната, макар че ...

Защо?
- Защото тя води от университета към моя дом, така че много хора са ме виждали сутрин рано в препълнените автобуси, макар че откровено казано през последните години ползвам метрото.

Интервюто продължава на следващата страница:

Хайде сега една изненада към вас, нека да чуем какво мислят за вас като премиер, пътниците по линия 280... И искам преди това, преди да отговорите да ви подаря едно билетче.
-
Благодаря ви!

Да бъдете отново близо до хората в 280.
- Да, да. Много е важно да имаш билет на разположение, защото представете си колко неудобна ситуация бих си създал да глобиш довчерашния министър председател за това, че не си дупчил билетчето. Така че благодаря, запазвам си го с удоволствие, много хубав подарък.

Колкото до въпроса на момчето, докога ще продължават неразбориите в държавата и хората ще са гладни?
- Една по-нова генерация показва по-висока степен на чувствителност, по-голяма нетърпимост към недъзите в нашето общество. Мисля, че е време, четвърт век от началото да приключим с прехода и да се нормализират нещата в нашата държава. За това между впрочем излязох и на протестите. Можех да си го спестя всичко това, но си дадох сметка, че хората трябва да получат подкрепа в този момент.

Хлябът или справедливостта са по-големият проблем на обществото ни?
- Вървят ръка за ръка, защото не можем да живеем без хляб, но справедливостта придава смисъл и посока на нашия живот.

Ще има ли справедливост, господин премиер, за хората, които изгубиха парите си в КТБ?
- Би трябвало да се направи всичко, което е възможно от страна на държавата. Да се получи най-после този достъп от страна на дребните вложители и техните средства, те имат и най-голяма нужда от тях между впрочем. Има една друга категория вложители обаче, така наречените, привилегированите вложители, специалните познанства, специалните кредитни карти и прочее, раздавани от Цветан Василев, това са, аз мисля, че тези хора ще трябва да станат достояние на обществото и да имаме ясна представа за досиетата, които крие тази банка, защото тя имаше един особен статус в нашето общество.

Кои са българите, които всъщност се страхуват от Цветан Василев, от завръщането му тук в България?
Няма място за страхове, драмата е толкова голяма, че нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа и колкото по-бърза е развръзката, толкова по-добре за всички.

Разбрах с радост обаче, че нито един от вашите колеги, нито един от вашите министри, не се страхува от вас като премиер?
Не мисля, че съм човек, който създава страх и психоза. Всъщност в основата си, аз съм добър човек независимо, че понякога използвам силни изрази.

А сега накъде господин премиер?
Разбира се към университета, към обичайните ми занимания. Работата е там, че аз много си обичам професията, моят живот от тази гледна точка, от професионална гледна точка, е една сбъдната мечта. За мен хоризонтите са ясни, нямам никакви амбиции да заминавам зад граница или да отида в конституционния съд, поне не в тази фаза на живота, защото ми се струва, че навлизам в онова десетилетие, когато трябва да дам най-доброто от себе си в академичната сфера, в сферата на научните изследвания.

Време ли е за мемоари?
Рано или късно ще ги напиша, но в моя личен хоризонт това ще стане някъде след около 20 години, стига всички да сме живи и здрави.

Живот и здраве, ако трябва с едно изречение в тези мемоари да присъства вашето премиерство, как би звучало това изречение?
-
Един добър експеримент.

Добър експеримент, за вас надявам се, не за държавата?
- Мисля, че за държавата последиците бяха добри от това свръх усилие през последните три месеца, което направихме.

Добре, колкото до студентите, до тяхната младост, до тяхната любознателност и любопитност, нека да чуем буквално секунди от едно послание на президента Росен Плевнелиев към студентите. Кой е прав президентът или Кирчо Вълчев? Смели ли да бъдат студентите или все пак смели и образовани?
- Кирил е от моята школа, той е мой бивш студент между впрочем. Вижте, и двете неща трябва да намират съчетание в една пълноценна личност. Разбира се за студентите е важно да натрупат знания, но когато се наложи те трябва да са в състояние да демонстрират и гражданската си позиция.

Смел ли бяхте като премиер, господин Близнашки?
- Общо взето, да. Не съм се колебал дълго при вземането на най-важните решения.

На финала ще ви покажете ли какво тук, в този кабинет, донесохте от вкъщи и ще си го върнете сега у дома?
- От вкъщи са само снимките на моето семейство, на моята съпруга и на моята дъщеря, които съвсем естествено ще си тръгнат заедно с мен, но по всяка вероятност заедно с мен ще си тръгне и този портрет на Петко Каравелов, може би най-големият, най-значимият държавник в новата история на страната. Мнозина знаят, че той е моят политически идол, по един или друг начин съм се опитвал да му подражавам.

Господин премиер, коя гледка е по-хубава от вашия кабинет към площада или обратната от площада към прозорците на вашия кабинет?
- Както се казва, въпрос на гледна точка. Мисля, че живота следва своя естествен ритъм, след протестите трябваше да се поеме отговорност за управлението, а в края на краищата човек се връща в естествената си среда.

На финала, не като премиер, а като баща и съпруг, прошка от вашата съпруга и вашата прекрасна дъщеря Вела, ще поискате ли за нещо?
- Там съм най-големият длъжник, защото нищо не може да компенсира времето, което не съм успял да отделям в достатъчна степен за тях двете, но надявам се бързо да компенсирам този грях.

Добре, в събота е Архангел Михаил, Архангелов ден, кой е вашият ангел пазител?
- О, всеки обикновено в такива мигове на изпитание се сеща за своята майка. Моята майчица е моят ангел хранител.

Благодаря ви за това интервю и Господ да ви пази.