Премиерът Георги Близнашки призова българите да изпълнят своя граждански дълг, като гласуват на 5 октомври. В неделя той изрази надежда след вота да бъде сформирано силно политическо правителство, защото „не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квазиекспертни правителства”.

След участието си в инициативата „Чети с мен” на Министерството на културата под патронажа на президента Близнашки увери, че всички бюлетини са изпратени в избирателните райони, организацията на парламентарните избори върви по план и се създават всички нормални условия за спокойното протичане на вота.

Служебният премиер подчерта, че на страната е необходимо силно управление, защото необходимите реформи се отлагат твърде дълго време. „В противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато”, посочи Георги Близнашки.

Според него е крайно време България да приключи с прехода и да навлезе в ритъм на устойчиво развитие. „Преди това обаче трябва да минем през още един болезнен цикъл от промени, които трябва да започнем по-скоро”, отбеляза Близнашки и допълни, че служебното правителство върши много неща, но не може да направи необходимите големи реформи.

По повод предстоящото в понеделник извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, премиерът изрази надежда работодателите и синдикатите да се запознаят с подготвения от кабинета проект за актуализация на бюджета и да седнат на една маса. „На едно от първите заседания на тристранния съвет се стигна до консенсус, че актуализацията на бюджета е неизбежна, но големият въпрос е какви ще бъдат конкретните й параметри”, посочи премиерът.

Както bTV вече съобщи, работодателите и синдикатите обявиха, че ще бойкотират заседанието, защото проектът за актуализация не им е бил предоставен два работни дни предварително.

„Подготвили сме проект за актуализация на бюджета, по който ще се произнесе следващото Народно събрание, това беше наш дълг и ние го изпълнихме. Предлагаме една основа за разговори, които тепърва предстоят”, отбеляза министър-председателят.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация