Народното събрание одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г. на първо четене. Второто четене ще е в неделя. Законът беше приет със 121 гласа „за”, 66 „против”, без въздържали се. Общият размер на заложените приходи за здравноосигурителни вноски е 2 040 705 хил. лв. В проекта за 2015 г. са предвидени близо 2,7 млрд. лв. разходи за здравноосигурителни плащания.

Бюджетът на НЗОК за 2015 г. ще даде устойчивост и за първи път от много години насам. Касата няма да генерира милиони преразход. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на обсъждането в парламента.

Той обясни, че се предвиждат мерки за финансовата стабилност и прогнозируемост на системата. Формирана е работна група, която има амбицията към средата на следващата година да се направи анекс към националния рамков договор за 2015 г., така че някои дейности, които НЗОК финансира, да се извадят от болничната и да отидат в доболничната сфера.

В проекта за бюджет на НЗОК максимално е ограничена възможността за разкриване на нови лечебни заведения с договор с Касата и за разширяване на дейността за съществуващи лечебни заведения по договор с Касата, каза Москов. По думите му така започва разговор за това как ще се подобрява качеството на съществуващата болнична мрежа.

Друго предложение на МЗ е нови аптеки през 2015 г. да бъдат откривани само в места, където по стандартите няма налична аптека или няма денонощна аптека.

Амбицията на Министерството на здравеопазването е до март 2015 г. в болниците да заработи електронна лекарствена борса, каза Москов и уточни, че ще търси подкрепата на парламента за законодателни промени в тази посока.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че предвиденият бюджет на Касата за 2015 г. в сравнение с първоначалния бюджет за 2014 г. е с 252 млн. лв. повече. Спрямо реалното изпълнение за 2014 г. обаче бюджетът на Касата за следващата година е с около 150 млн. лв. по-малко. Надявам се на мерките, за които говори министър Москов, защото само с тях тази разлика може да се стопи и дори да се изпълнят други закономерности в медицината, посочи Тодорова.

Бюджетът на НЗОК за 2015 г. е бюджет на статуквото, а параметрите му означават отказ от реформи. Тази позиция изрази депутатът от БСП д-р Емил Райнов в Народното събрание.

В реформата у нас думата "пациент" е забравена, каза Райнов. По думите му, проблемите на родното здравеопазване не търпят отлагане, а само с предизборни обещания, трикове и музикални поздрави по "Фейсбук" реформи в този сектор не се правят.

"Най-подготвен сте в сферата на "Спешна помощ" - видяхме как я започнахте в ромските махали, а именно с отказ да изпращане линейки", обърна се Мая Манолова към Петър Москов. "После се коригирахте, че ще пращате полицаи, но проблеми обаче има не само в ромските махали, а дори в центъра на София", коментира тя и попита Москов РПУ ли ще открие в "Пирогов".

Най-големият проблем на бюджета е, че липсват медицинските цели. Не виждаме целите, касаещи средната продължителност на живота и ограничаването на детската смъртност. Това пък заяви от парламентарната трибуна бившият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Такива цели липсват като приоритетно финансиране в бюджета, те не са подкрепени в финансов ресурс, каза Адемов. ДПС няма да подкрепи този бюджет, обяви той.

Според бившия социален министър с този бюджет се "удрят" работодателите, които ще трябва да внасят по-високи вноски.