Индустрията проведе едночасов протест срещу предвидения скок в цената на тока. На този фон енергийният регулатор отложи за вторник решението дали да даде месец отсрочка за определяне на новите цени на електричеството за бизнеса.

Над 1000 големи компании спряха производство за около час преди обед в знак на протест срещу плановете за увеличение на цената на тока за индустрията.

Най-масов протестът беше в Стара Загора. Бизнесът в града масово затвори своите предприятия за час, за да демонстрира недоволството си от готвения скок в цените на тока за промишлеността. На улицата излязоха над 2500 души от 40 предприятия в града. Протестното шествие, което блокира центъра на града продължи близо 2 часа.

Общо в региона 70 фирми изключиха за 60 минути част от производствените си мощности, обявявайки се твърдо за реформи в енергетиката.

Над 2500 работници от 40 предприятия в Стара Загора излязоха на улицата ,за да кажат не на вдигането на тока за индустрията. Притеснението на хората е, че скъпият ток ще ги остави без работа

В Русе над 20 фирми подкрепиха протеста. Точно в 11 часа те спряха производствените мощности, а работниците и служителите излязоха пред сградите с плакати.

Във Варна за един час бяха изключени всички машини в завод от сферата на високите технологии. В предприятието, където работят над 350 души, смятат, че скокът на тока за индустрията ще оскъпи продукцията им, без да могат да я продават по-скъпо.

Протестираха и предприятия в Бургас. В завода за вентилационни системи смятат, че поскъпването на продукцията им, главно за износ, ще ги направи неконкурентоспособни.

 

 

Според индустрията в протеста са спрени мощностти за 150 мегавата енергия, данните на електроенергийния системен оператор, който следи товарите денонощно, обаче показват, че потреблението на ток по време на едночасовия протест днес е паднало едва с 46 мВт.

Това според ЕСО незначителен спад, който се случва всекидневно - например днес потреблението като цяло е по-ниско от вчера, защото е по-хладно и климатиците са изключени.

Така протестът на работодателите реално остава символичен - трансформатори не са изключвани.

Междувременно енергийният регулатор отложи решението за цената на тока за вторник, защото поправките в закона, които позволяват удължаване на срока, все още не са публикувани в Държавен вестник.

Дори и комисията да отложи с месец решението за тока, това не означава автоматично, че той няма да поскъпне.

„Максималният срок, в който можем да получим информация, за да намерим резерви за намаляването на цената както за бизенса, така и за бита, е не по-късно от 12 до 15 юли. Към момента не е постъпила официална информация”, каза шефът на регулатора Иван Иванов.

Ръководството на комисията поиска от държавата, вместо да прехвърля горещия картоф - да сезира прокуратурата, ако наистина има зелени централи, които да продават ток, без да са влезли в експлоатация.

„Защо НЕК изкупува, това е нарушение, защо ако някой е имал такава информация, не е казал, това също е престъпление”, каза Ремзи Осман - член на КЕВР.

А работодатели, синдикати и енергиен министър умуваха повече от 4часа откъде да свият разходите в енергетиката, така че нито НЕК да фалира, нито токът за бита или индустрията да скочи рязко.

Основата тема е как да се орежат разходите в държавната енергетика:

Говорим за оптимизиране на разходите за външни услуги, за консултантски услуги минала година са били 250 млн лева, но не става въпрос за съкращения на хора, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя отрече средната заплата в сектора да е над 3500 лв. Средният доход в енергетиката по думите й е 1920 лева, а най-високото възнаграждение е на главния инженер в АЕЦ Козлодуй - 3630 лв.