Бившите лидери, и знакови за СДС фигури, Надежда Нейнски и Мартин Димитров станаха част от гражданското сдружение Национален съюз “Единство”. Двамата обаче не са в ръководството, а участват като редови членове.

"Единство" има намерение да се яви на следващите избори и да влезе в парламента, но само чрез съюз със Синята коалиция. Надежда Нейнски вече е получила мандат да води разговори за подписване на ново споразумение. Нейнски не допуска, че ще получат отказ, включително и от Иван Костов.

По думите на председателя на сдружението Христо Панчугов мандатът от днес е за преговори с ДСБ, РДП, БСДП и Обединени земеделци.

„През тези дни, преди форума, много хора ме питаха ще правите ли партия. Моят отговор, и тогава и днес, е един – ще правим единна партия,” заяви Нейнски.

„Сега искаме твърд ангажимент, не просто да бъдем заедно, а да станем партия и след изборите - обща партия. Всички ние, автентичната десница – това е единственият път, защото ни чака Жанвиденова зима,” заяви Мартин Димитров.

До този момент над 70 души - кметове, депутати и общински съветници - са подали молби за членство в “Единство”. От ръководството на новото гражданско сдружение очакват цели структури на СДС да преминат към тях.