Бившите министри в кабинета на Бойко Борисов - Томислав Дончев и Тотю Младенов, опровергаха твърдения на членове на правителството, че по време на управлението си са укрили писмо от Европейската комисия за нередности в работата на Агенцията по заетостта.

"Не сме крили никаква информация, напротив, реагирали сме веднага", заявява Младенов, бивш социален министър. В писмо от пресцентъра на ГЕРБ той обяснява как стоят нещата с въпросния сигнал от Брюксел.

"През януари имаше писмо от ЕК. Разпоредих веднага да се организира среща с Филип Хат, началник на отдел „България, Румъния и Малта" в главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване" към Европейската комисия, за да обсъдим информацията. Такава среща проведохме през февруари. В последствие имаше одит от ЕК, който не установи нарушения и даде добри оценки за работата на Агенцията по заетостта. Освен това Сметната палата също направи одит на обществените поръчки на агенцията и не откри пропуски. Подчертавам, че Агенцията по заетостта, при Камелия Лозанова като директор, драстично подобри своята работа и затова ние не само няма да загубим средства, но напротив – средствата вече са усвоени за сегашния програмен период. Това означава една отлична работа, специално за програмите по заетостта. Самият Филип Хат, който е писал писмото, при едно от посещенията си в Агенцията по заетостта, през месец май тази година, заяви, че Агенцията е укрепила капацитета си и работи добре", твърди Тотю Младенов.

Томислав Дончев, който отговаряше за еврофондовете в предишния кабинет, определи твърденията за укриване на информация за получено писмо от ЕК като „пълни глупости”.

"Запознавал съм всички институции по компетентност, с всяко писмо от ЕК, касаещо оперативните програми. За конкретния сигнал бях запознат от публикации в пресата, няколко седмици преди да пристигне писмото от ЕК. Когато видях сигналите, възложих на дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС)” в МВР заедно с управляващия орган към Оперативна програма ,,Човешки ресурси‘‘ да направи проверка по случая. Проверката вече течеше, когато получихме писмото от ЕК. По-късно е бил изготвен доклад, но не съм запознат какъв е резултатът от проверката, тъй като вече не бях министър", твърди Дончев.

Преди дни министър на правосъдието Зинаида Златанова съобщи, че социалният министър в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов цяла година е крил писмо от Брюксел, в което ЕК сигнализира за злоупотребите на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.