Александър Методиев, известен като Бат’ Сали в ромската махала на Самоков, се закле като български народен представител – законотворец. Това се случи на в началото на пленарното заседание в петък. Бат’ Сали, който е втори в листата на ДПС в София-област, заема депутатската банка на мястото на Емил Иванов, който преди седмица бе назначен за областен управител.

Срещу назначението на Емил Иванов, който призна, че е бил част от силовата групировка ВИС2, но не се е занимавал със силово застраховане, а просто със застраховане, имаше вълна от възмущение.

Името на човека, който ще „кове закони” на негово място също е повече от „любопитно”. Наскоро журналистическо разследване го уличи като “шеф на частното енерго” “Седма махала” в Самоков. Местни жители обясниха, че ползват ток без електромери, като в замяна плащат по 20-30 лева на месец. Кабелите за тока директно и безотчетно влизат в домовете на ромите.

„Отправям последно предупреждение към медиите, ако още веднъж без доказателства се повдигне въпросът за „частното енерго", ще се видим в съда с някои. Няма да позволя никой без доказателства да споменава и да ме обижда с това, че имам частно енерго. Няма никакво частно енерго в Самоков. Има някакво разследване, но аз нямам нищо общо с това частно енерго, ако има такова,” категоричен бе Методиев.

„Аз съм Сали и съм циганин. Циганин съм и се гордея от произхода си, но това, че съм черен, не ме прави престъпник и който се опита без доказателства да намесва моето име, ще има съдебни дела и ще се виждаме в съда с някои хора,” подчерта той.

Според друг телевизионен репортаж Бат’ Сали е участвал в мащабна схема за купуване на гласове.

Името на Методиев е спрягано и за побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов.

„Аз не съм подсъдим. Имам чисто съдебно минало и нямам никакви обвинения,” заяви още новият депутат. „Председателят на ДПС Лютви Местан каза, че ако има някого, за когото е доказано, че е извършил нарушение, той ще го смени от властта,” допълни Методиев.

Методиев е и няколко мандата общински съветник от „Евророма”, а комбинативността му изпъква и от факта, че предишните парламентарни избори се явява като кандидат в листата на Коалиция за България.

„Аз съм дошъл в парламента, за да променя отношението към циганите. Аз съм бил член и заместник-председател на „Евророма" и като такъв бях кандидат за депутат от Коалиция за България, но симпатизирам на ДПС. ДПС е единствената партия, която дава възможност на нас циганите да отразим всичко, което се случва в нашия етнос и да се изявим в политическото пространство. „Евророма” е затворена страница за мен. 17 години бях заместник-председател на „Евророма”, но видях, че „Евророма” не прави нищо за ромското население,” обясни още Методиев.

Новият депутат има висше образование за учител по физическо възпитание и треньор по футбол, което е получил навремето във Висшия институт за физическа култура „Георги Димитров". Затова той смята в парламента да работи по законодателството в спортната и социалната сфера. Методиев разказа, че има строителна фирма, но не се смята за богат човек.