За стоте дни управление лингвистът Мариана Георгиева демонстрира с характерния си висок езиков стил, че е нагазила дълбоко в проблемите на спорта. Командировки и представителни разходи за по 50 000 лева и безлимитно изразходване на горива разкрила проверка в спортния тотализатор.

„Всички служители на тотализатора са ползвали автомобили с карта за горива така, както аз като министър не ползвам. Представителни разходи - 50 000 лв. Кабинетът няма такъв размер на представителни разходи. Командировки на централна администрация са за 50 000 лв. Къде ходят, като има регионални дирекции, нали имаме IT технологии. Инкасото - тук - там. Покаже се - скрие се”, коментира Георгиева.

Професорът по синтаксис категорично отрече пари от актуализацията на бюджета да отиват за мотокрос както по-рано обявиха от опозицията. Георгиева обясни, че предвидените 3,6 млн. лева в актуализацията са за ремонт на спортни училища.

Ситуацията в търговските дружества на спортното ведомство бе обрисувана така: „Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец. Пълен конфиденс са парите на федерациите, няма следа как се дават, за какво става дума, какъв е селективният механизъм, тотото политика с федерацията ли прави, защо се бламира политиката на това държавно предприятие. Не съм се запознала с всичките ужаси, защото внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа”.

Георгиева успяла за сто дни начело на спорта да смени два пъти ръководството на „Академика” и веднъж да подмени управителния съвет на Национална спортна база.

Професорката се възмути от дейността на база Белмекен. „База „Белмекен”: 12.80 - свинско със зеле. Освен това трима-четирима главни готвачи с различни пагони на тая номенклатура и 40 души личен състав наличен там. Пълняемост на базата 20%. И един детайл, който ме зашамари на петия ден от моето министерстване: Пише не повече от две тренировки на ден и не повече от три часа. Йовчев неизменно е до мен и го попитах: „Данчо, аз като съм на хотел, не питам колко ще тече водата. Какви са тези - смених ги”.

Спортният министър обясни, че е наследила проблеми с финансирането на участието на България в зимната олимпиада догодина от предишното управление. „Това, което наследих, е пясък, който се срива. Вода върху пясъка го подкопава и ние стоим върху него измамно".

Министърката обяви още, че не е в състояние да отдели нито лев за общински спортни съоръжения, но ще подобрява олимпийски резултати с помощта на научната мисъл.

„Селекцията на предолимпийската подготовка. Работата в държавните спортни училища за предолимпийска подготовка на есенциално равнище на спортната научна мисъл и експертаната мисъл, нова политика в спорта в името на тази диалектическа взаимовръзка", заяви тя.

По-късно Георгиева допълни, че стои твърдо зад плановете за нов стадион в София за Евро 2020, който самата тя оцени като проект за повече от 100 милиона лева. Къде ще бъде построено съоръжението и кой ще осигурява финансирането не стана ясно. Спортната министърка обяви, че планира ремонт на Зимния дворец.