Представители на кабинета поеха по линията на обществено успокоение, след като във вторник след закрито заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет стана ясно, че ескалация на кризата в Украйна може да се отрази на България в няколко посоки. Нарушения на доставките на руски газ бяха посочени като възможно отражение на развитието на ситуацията, в която главни участници са Украйна и Русия.

Ден по-късно обаче и премиерът Пламен Орешарски, и вътрешният министър Цветлин Йовчев обявиха, че подобна опасност на този етап не съществува, но тъй като страната не може да влияе пряко на кризата в Украйна, ще трябва да разчита на собствени енергийни сили при евентуално преустановяване на руските доставки на синьо гориво. И докато единият се оказа готов със сметки, другият тепърва ще изчислява с колко природен газ разполага държавата.

След като припомни „газовите уговорки” на Украйна от последните дни и „индикацията на добра воля” от страна на Кремъл да не спира газа за Киев срещу заем, Орешарски прецени, че имаме запаси за два месеца напред.

Известно спокойствие

„От миналата седмица нагнетяваме газа в Чирен. Количествата са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките в страната бихме могли да ползваме това хранилище приблизително около месец и половина. Като добавим и собствения газ, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред. Има възможност и чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция, без да коментирам колко ще струва това. Всички варианти се проиграват, така че да не бъдем изненадани. Нашите анализи сочат, че степента на опасност от прекъсване на газови доставки не е много висока”, каза премиерът.

Той разтегна ситуацията и в по-далечно бъдеше: „Работим ускорено за изграждане на интерконтекторните връзки с Турция Гърция и Сърбия, така че в средносрочен план да имаме добра свързаност на нашата мрежа със съседните ни страни, което да дава възможност за добра маневреност”.

Колко точно?

Макар че Орешарски използва конкретика в запасите от синьо гориво, малко по-рано вътрешният министър обяви, че тепърва ще се оценяват запасите на природен газ и нефт, както и възможностите за реакции при краткосрочно спиране на доставките. Страната била организирана, въпреки че не разполагала с преки механизми на влияние върху международните отношения.

„Кризата в Украйна е изключително сериозна, много тежка и възможностите на България - такива, че не сме в състояние да повлияем на причините, които пораждат тази криза, както и на факторите, които влияят за нейното развитие. От тази гледна точка, на първо място имаме създаване на Национален щаб, който ще извършва непрекъснато наблюдения в ключовите области, на региона, за сигурността на България - всичко, което се включва там”, допълни Йовчев.

Ако няма война...

По другите „опасности”, които бяха изведени вчера след Съвета по сигурността, Йовчев демонстрира условно спокойствие – ако няма война.

Започва разработване на национален план за реакция, ако има засилен миграционен натиск или бежанска вълна. „Към момента не е голям този риск, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, то може да стане реална тази заплаха”.

По думите му, по този начин ще може да се локализира възникването на нова заплаха, или промяна на обстановката, която може да доведе до някаква промяна в рисковете и заплахите за България. Създадена е вече такава организация и може би утре ще имаме първото заседание на този Национален щаб, с работата на който ще се опитаме да извършим мониторинг и локализирането на адекватни и своевременни мерки, каза още Цветлин Йовчев.

Планирани са още преглед и актуализация на мерките и готовността за действия, ако се получи радиационна опасност, към момента такава вероятност също е малка, смята Йовчев: „Но при възникване на въоръжен конфликт или при ескалация на напрежението или предвид това, че се задълбочи икономическата криза могат да възникнат такива обстоятелства, които да нарушат нормалното функциониране на ядрените централи на територията на Украйна”.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната