Военният завод „Авионамс” (бивш „Терем – Георги Бенковски”) вече е 100% държавна собственост. Това обяви в Граф Игнатиево премиерът Бойко Борисов.

За целта са платени 29 млн. лева, като целта е там да се ремонтират натовски самолети и хеликоптери. От ноември вертолетите на ВВС ще се изпращат само там, а има и възможност да се ремонтират бойни самолети.

"Авионамс" е едно от многото дружества, при които настъпиха промени в собствеността след краха на КТБ.

През май съдия изпълнител продаде завода на Държавната консолидационна компания, като, според „Капитал”, сделката е финансирана с помощта на Българската банка за развитие.

Днес Бойко Борисов отбеляза, че през 2008 г. „Авионамс” без никаква логика е бил приватизиран на 65%, а през 2012 г. - изцяло. Според него това противоречи на естествените правила техниката от авиобазата да се ремонтира там, където каца, вместо в Полша.

Той обвърза темата с другия военен сюжет от последните два дни – оставката на командира на ВВС ген. Румен Радев. Според Борисов военният е трябвало да подаде оставка в момента, в който заводът е бил приватизиран.

„Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега”, каза премиерът.