Не зная какъв точно резултат очакват синдикатите от нас. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод започващите протести на сектор „Сигурност”.

Бъчварова коментира, че синдикатите в МВР са били в течение на преговорния процес. По думите ѝ за МВР са ясни техните изисквания за пенсионната реформа, но законопроектът трябва да балансира интересите на всички групи.

„Би трябвало да се приеме такъв вариант, който да устройва всички, търсим най-добрите решения”, обяви Бъчварова.

„Основанията за този протест имат по-друг характер”, коментира Бъчварова, като според нея става въпрос да се покаже сила пред новото ръководство на МВР.

Синдикалистите може да поискат и оставки

За искания за оставки в момента не мога да кажа нищо, твърде е възможно. Това заяви председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов пред журналисти сред среща в МВР с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и вицепремиерa Ивайло Калфин.

"Исканията са същите. Аз твърдя, че не сме получили конкретни отговори, но може би Румяна Бъчварова ще каже нещо друго. Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас. Разбирайте, не се разбрахме", каза Попов.

За това, че Румяна Бъчварова е заявила днес по-рано, че може би някой стои зад протестите им, Попов коментира: "Защо не каза кой е той. Питайте Бъчварова кой стои зад нас. Аз мога да ви отговоря само с едно изречение - ние сме провели протести, когато е имало за какво при всички правителства, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години. Марсианците, американците, руснаците? Кой?"

Той заяви, че синдикатът упражнява правата си. "Имаме право на протест, когато смятаме, че не сме чути или разбрани, или че няма желание да бъдем чути или разбрани. Просто упражняваме правото си да бъдем чути", заяви той.

"Доказвали сме го много пъти, че сме готови на компромиси, продължаваме да го доказваме. Очевидно отстъпките, които сме готови да направим се виждат или недостатъчни, или и аз не знам какво. Воденето на социален диалог и воденето на партньорство на съвета за социален диалог в стил заповядайте да ви кажем какво сме решили - това не е социален диалог, съжалявам", смята Валентин Попов.