„Аз съм Иван Иванов от село и съм президент на фирма за машиностроене(...) Искам да кандидатствам за машинно обновление”. Репликата е част от сценария, който разигра премиерът Бойко Борисов пред представители на икономическото министерство, за да разбере къде и как да подаде необходимите документи за кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност".

След като зададе желанието си обаче, премиерът получи отказ и обяснение, че пари по програмата се отпускат за иновации и за зелена икономика.

В сцената участва и енергийният министър Делян Добрев, който беше представен като изпълнителен директор на бутафорната фирма на министър-председателя. Двамата пристигнаха в централата на програмата по повод сливането на междинното звено и управляващия орган.

Двете администрации вече ще делят обща сграда, за да спестят на гражданите разкарване, а и да се постигне по-голяма успеваемост в усвояването и обработката на проектите. Институцията ще работи в делнични дни от 9.00 до 17.30 часа, след като до миналата седмица документи можеха да се подават само между 14.00 и 16.00 часа.

Оптимизира се структурата на отделите, които от 12 стават 6 в новата дирекция, за да се намали бюрокрацията, уточни Добрев, под чието управление минава Главната дирекция на програмата. Поставят се и съкратени срокове за вземането на експертните решения, а подписите от 24-30 за одобряване на един отчет, стават 12, похвали се още министърът.

Премиерът отново напомни, че „има пари, които чакат да бъдат усвоени”. По думите му става въпрос за ресурс от 130 милиона лева, който „би било глупаво” да не се използва.