Парламентарната група на „Атака” напусна пленарна зала днес, след отказ да бъде приета декларация, осъждаща изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС. При представянето на предложението лидерът на националистите Волен Сидеров заяви дневният ред на парламента да бъде променен и да се започне с декларацията.

Заместник-председателят на НС Мая Манолова обаче каза, че няма как по време на извънредно заседание да бъдат променени точки. "Няма как да приемам нещо, което не сме видели. Ще има възможност в сряда да бъде внесена декларацията”, мотивира се тя. Националистите обаче напуснаха пленарната зала, а след това внесоха в деловодството на НС проект на декларация за осъждане на изказването на Хафъзов.
 
„Аз не мога да се примиря с арогантността, с която ДПС се заявява за ментор на българския парламент. Не беше такава идеята за кабинета на Орешарски”. Това каза пред журналисти на излизане от пленарна зала лидерът на „Атака”. Той коментира, че ако въпросът за агитация на майчин език отново се върне в парламента, „това ще бъде супер скандално”, и не знае „дали изобщо тогава трябва да съществува този парламент”.

На въпрос, това означава ли, че ще напуснете парламента, ако се върнат текстовете, Сидеров каза: „Ние смятаме, че не можем да си затваряме очите пред такава наглост и арогантност от страна на една партия, която с годините се доказа много пъти. Сега се появиха много псевдопатриоти, които се правят на събудени от сън”.

Минути след националистите от пленарна зала излезе и парламентарната група на ГЕРБ, без да посочи конкретните причини за бойкота. Малко след това депутатът на ГЕРБ Георги Андонов поиска поименна проверка. Без депутатите на двете политически сили парламентът няма кворум. Поименната проверка показа наличие на 110 народни представители и НС излезе в 30-минутна почивка.

След нея парламентът прекрати заседанието поради липса на кворум. В пленарна зала се регистрираха едва 109 народни представители. Предвижда се във вторник депутатите да продължат с второто четене на текстове от новия Изборен кодекс.

„Очевидно има много сериозна съпротива срещу приемането на новия Изборен кодекс”, коментира Мая Манолова. Според нея има политически сили и институции, които много искат евроизборите да се проведат по старите разпоредби.

„Всички български граждани се нагледаха на това как се правят избори "по фидосовски", с хаос, с обструкции, депутати с чували”, коментира Манолова и допълни, че това не трябва да се случва повече, защото хората имат право на честни избори.