„Човек трябва да обича Русия и руснаците, а не обитателите на Кремъл. Винаги ще бъдем признателни на Русия, но няма как да не бъдем реалисти”. Това мнение изрази пред bTV бившият депутат от ДСБ Асен Агов по повод реакцията на МВнР след публикация на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в „Туитър”. В социалната мрежа той написа, че „Близнашки отново е предал Русия” заради намерението на българското правителство да купи американски изтребители. Външно отговори с обвинения към Кремъл, че се меси във вътрешните работи на страната ни.

„Написал някой нещо в Туитър, дори да се казва Дмитрий Рогозин”. Така журналистът и бивш шеф на БНР Валери Тодоров обрисува размяната на реплики. Според него е трябвало на изказване от такова ниско ниво да се отговори на още по-ниско.

„Рогозин е много приказлив. Чудя се как се побира в „Туитър”. Ако бях на мястото на Министерския съвет, бих замълчал”, допълни Асен Агов. Според него срещу България се води остра пропагандна кампания в Русия, пишат се нелепици от сорта на това, че България все повече се „неандерталчва”.

Агов подчерта, че страната ни финансира руската икономика с 4,348 млрд. евро годишно. От тях една голяма част - 3,3 млрд., отиват за покупка на петрол, а друга - за покупка на газ. 60% от БВП на Русия се съставлява от износа на петрол, газ и т.н. На фона на това, българският износ за Русия възлиза на едва 230 млн.

Относно широко застъпваната теза, че руснаците спасяват туристическия сезон у нас, Агов даде пример със семейство руски лекари, които имат имот в България. Двойката му разказала, че ги задължили първо да отидат за 2 седмици в Крим на почивка, а после другаде.