Кметът на Ботевград Георги Георгиев е отведен тази сутрин принудително в Софийската окръжна прокуратура от дома си, съобщи МВР.

Това се е случило въз основа на прокурорско постановление.

Става дума за проверка на прокуратурата срещу кмета на Ботевград за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем. Сигналът срещу кмета е за обществени поръчки за асфалтиране на пътища и за тяхната рехабилитация и е от Сметната палата, съобщи пред журналисти говорителят на окръжната прокуратура в София Нина Панчева.

Георгиев е бил призоваван много пъти да даде обяснение, но досега не се е явявал и затова Софийската окръжна прокуратура е разпоредила на органите на МВР да го доведат принудително за изясняване на обстоятелствата по проверката.

От прокуратурата уточниха, че кметът не е задържан и не е с постановена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Георгиев нарече сигналите срещу него откровени лъжи, а целта била да го дискредитират преди изборите. Не знам да съм арестуван, бяха извикан на разпит, каза той пред журналисти.

Кметът на Ботевград допълни, че всичко около него и семейството му е изрядно. Той отрече да има злоупотреби с евросредства за строителство на пътища и добави, че общинските имоти, които също са обект на проверка, са били отдавани законно.

Припомняме, че след разследване на bTV членството в ГЕРБ на кмета на Ботевград беше прекратено. Георгиев сам поиска да бъде изключен, след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че той няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на местните избори.

Разследването на bTV постави редица въпроси, свързани със спорни решения на местната управа. Сред тях бяха обявени от Сметната палата злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград. Там фирма вози пръст на 500 метра, а получава пари за 10 километра.