АБВ се явява най-сенчестата и тъмна страна на БКП – това са хора, които имат опит в писането на доноси и анонимки, щом това толкова ги сплаши. Това каза депутатът от ДБГ Антони Тренчев по повод отхвърления антикорупционен закон на Меглена Кунева, в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите на Тренчев е странно, че парламентарната група на Ивайло Калфин не е подкрепила антикорупционния закон, при положение, че Калфин го е подкрепил.

„Младежкото ДБГ издебна депутатите на ввлизане в Народното събрание и ги попита дали ще подкрепят закона”, поясни Тренчев. Припомняме, че в първия работен ден на депутатите за новия политически сезон, на службения вход на парламента вървеше акция на младежи да разпитват депутатите дали ще подкрепят антикорупционния закон.

„Имаме записан Кадиев, който казва, че ще го подкрепи, вътре гласува против. Имаме Петър Петров от Патриотичен фронт, който казва да, вътре – гласува не. Имаме Румен Генчев, който казва да, в залата става не. Какво става за тези минути от влизане в Народното събрание до гласуването в залата?”, попита Антони Тренчев.

„Законопроектът гарантира да не се злоупотребява с анонимни сигнали”, поясни още той. По думите му сигналите, определени като „доноси” от другите депутати, ще се разглеждат след всички останали източници на информация. „Водещо лице ще отсява и ще даде методология кога един сигнал е сигнал и кога е донос”, поясни още Тренчев.

На въпрос дали Реформаторският блок ще оттегли подкрепата си от правителството ако то не подкрепи антикорупционния закон на Меглена Кунева, Антони Тренчев отговори: „Ако здравната реформа, съдебната реформа и антикорупционният закон не минат, ще препоръчам на колегите ми да минем в опозиция.”