"Имаме амбицията в рамките на 2014 г. да променим условията за пенсиониране на военнослужещите, като се премахне допълнително въведеното условие за възраст при придобиването на право на пенсия и остане единствено условието за необходимите 27 години осигурителен стаж". Това заяви днес министърът на отбраната Ангел Найденов военнослужещите от военно формирование 28 880, по време на първото от 2000 г. насам посещение на министър на отбраната в гарнизон Белене, съобщи пресцентърът на МО.

Найденов уточни, че вече има подготвен законопроект, който тази седмица ще бъде внесен в Народното събрание. На срещата с военнослужещите министър Найденов разясни основните приоритети в дейността на ръководството на министерството. Сред тях той открои създаването на необходимите условия за изпълняване на функциите, отговорностите и задачите, конституционно възложени на българските въоръжени сили.

"Националната сигурност и поддържането на въоръжението, реализирането на проекти за модернизиране и превъоръжаване трябва да бъдат разглеждани като потребности, чрез които се реализират основните отговорности и функции на Българската армия", заяви министърът на отбраната.

Във връзка с течащата в момента процедура по обсъждането на бюджета за 2014 г., министър Найденов разясни, че стремежът ще бъде да се осигурят финансови средства за повишаването на бойната подготовка и поддържането на боеготовност, съответстващи на конституционно възложените отговорности и задачи и на изискванията на средата за сигурност, за възстановяването на привлекателността на военната професия, за поддържането на техниката, с която разполагат въоръжените сили, както и за придобиване на нови въоръжения.

По отношение на свързаните със социалната политика ангажименти и усилия, министър Найденов съобщи, че вече са сформирани работни групи за промени в Наредба 15, Наредба 18 и Наредба 22, с които да бъде възстановено допълнителното възнаграждение на военнослужещите и да се даде възможност ремонтът на служебните жилища, който се прави от настанените в тях военнослужещи, да е за сметка на дължимия наем. На срещата с военнослужещите присъства и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев.