„Битката на все още нашите другари от АБВ е за БСП”. Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов. По думите му борбата на Георги Първанов и социалистите около него не е за модернизиране на левицата, увеличаване на влиянието на БСП, нито за социалдемокрацията.

„Няма по-признат и по-приет в редиците на европейската социалдемокрация от Сергей Станишев, смята Найденов. Затова по-нормално е около Станишев да се търси консолидацията на хора, които милеят за влиянието на европейската левица в България. Обясненията, които звучат от устата на хората от АБВ, са доста неумел опит да се обясни поведение, което води до разединение в БСП. Това е опит да се изгради алиби. Аргументите им са слаби и затова алибито звучи фалшиво”, каза военният министър.

Според него решението за снемане на политическо доверие от знакови за БСП имена и личности „е придружено с горчивина и силно разочарование, защото става дума за хора, в чиито кампании сме участвали и чийто успех сме търсили с всички сили”.

Ангел Найденов определи като абсолютно неуместна и дори нахална иронията, придружила коментарите от отсрещната страна на решението на Националния съвет на БСП от събота. „Колкото и крехки да са очакванията, надявам се решението от събота да има отрезвяваща роля и ефект”, допълни министърът.

Той посочи, че до дни, или седмици реално може да бъде прекратено членството в БСП на социалистите, преминали към АБВ, като този акт се свързва с регистрацията на конкурентна листа, или учредяване на друг политически субект.