На днешното заседание на Народното събрание „Атака” трябва да избере България пред ГЕРБ. Това заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

Партията на Волен Сидеров все още държи „златната акция” за гласуването на кабинета „Орешарски” в парламента, а никой от депутатите й не подсказва как ще се действа.

За да има гласуване, е необходима регистрацията на 121 народни представители, а вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че тяхната парламентарна група няма да се регистрира.

В разговор между Имамов, колегата му Димитър Главчев от ГЕРБ и Младен Червеняков от Коалиция за България стана ясно, че ключова за политическото бъдеще на страната ще бъде именно регистрацията на партиите в началото на днешното заседание.

Червеняков изрази убеждение, че новото правителство ще бъде гласувано още днес. „Не бих се учудил, ако има глас от ГЕРБ и той е от Бойко Борисов. Той преди два месеца даваше мандат, заяви подкрепа за програмата „Орешарски”, а и съставът на кабинета е предимно експертен,” посочи социалистът.

Въпреки заявката, че ГЕРБ няма да се регистрира, от думите на Димитър Главчев стана ясно, че поведението на депутатите от тази парламентарна група ще зависи от това на „Атака”.

„За да гласуваме, трябва да има заседание. Искаме да видим кой ще подкрепи двойната коалиция. Искаме да се разбере кой кой е,” посочи Димитър Главчев, който обясни, че ГЕРБ може да участва в гласуването на кабинет и без да се регистрира за началото на заседанието. При такъв сценарий кворумът се променя в движение.

„Ако натиснеш бутона „против”, автоматично се регистрираш,” обясни Алиосман Имамов. „Ако някой от ГЕРБ вземе думата, също има автоматична промяна на кворума,” допълни колегата му Червеняков.

По думите му, „Атака” може да се регистрира, а да гласува против – тогава и ГЕРБ щели да гласуват против и при пълен паритет от 120 гласа „за” срещу 120 гласа „против” кабинетът „Орешарски” няма да бъде приет. „Те обаче може да се регистрират, за да гласуват всички „за”,” предположи обаче Главчев. „Има два момента – да започне заседанието с регистрация на 121 депутата и гласуването на кабинета. Тогава ще се разбере дали първият акт е бил искрен,” посочи депутатът от ГЕРБ.

„Има парламентарна етика при гласуването на толкова важно нещо като гласуването на парламента. Ако няма кворум, след 15 минути следва повторен опит за регистрация. После се отлага и хипотетично може да се отлага безкрайно,” обясни пък Младен Червеняков, който изрази увереност, че съставът на кабинета ще бъде гласуван.

„Имаме нужда от консенсус – за България, такъв знак ще бъде изборът на нов кабинет. Забавянето на решението на проблемите не води до автоматичното им решаване. Очевидно е, че това Народно събрание няма да има ролята на наблюдател и регистратор на изпълнителната власт,” посочи още депутатът от БСП.

Промените на новата власт

Червеняков посочи, че партията му предвижда промяна в правилата за контрол на изпълнителната власт – освен с традиционния петъчен парламентарен контрол, и с блиц контрол с кратки въпроси и отговори след всеки парламентарен ден, както и възможност за граждански контрол.

Относно избора на правосъдния министър за вицепремиер в кабинета „Орешарски” Червеняков посочи, че това е знак за преместване на акцента от МВР към съдебната власт. „Стремежът е да се направи действителна съдебна реформа,” посочи той.

„Това правителство е всякакво друго, но не и програмно, нямат програма. От номинациите за министри стана ясно, че на спортистите ще им се повиши езиковата култура, а Черноморието ще се застроява,” критикува Димитър Главчев.

Последва контраобвинениет от страна на Младен Червеняков, който припомни признанието на Борисов, че кабинетът „Орешарски” ще изпълни голяма част от програмата на ГЕРБ. „Ако оставите плоския данък и не строите АЕЦ „Белене” – изпълнявате част от програмата на ГЕРБ,” посочи Главчев.