Ще се запази ли мнозинството в парламента? Какво показват сметките?

Засега нещата не изглеждат драматично. ГЕРБ, „Реформаторският блок”, „Патриотичният фронт” и АБВ заедно разчитат на 136 депутати.

Ден след министерската оставка Радан Кънев, лидерът на ДСБ обяви, че няма да глусав в мнозинството. Това чисто математически няма никакъв ефект. Гроздан Караджов от реформаторите също обяви, че ще бъде опозиция.

Така от 136 като извадим двама се вижда, че резултатът е достатъчен, за да бъде приет закон или решение с обикновено мнозинство.

Ако цялата група на реформаторите напусне мнозинството е възможно да се появят проблеми. Те са 23-ма депутати. Тогава резултатът е 113 души, което е по-малко от 121.

Засега решение на Реформаторския блок да напуска коалицията няма и това е чиста хипотеза. Но ако все пак се появи такава възможност - на кого може да разчита мнозинството?

Вариантите са няколко - подкрепа на ДПС, или пък депутатите на ДБЦ. В сметките непридвидимо могат да участват и 5-те независими депутати в парламента.

Това са вариации, за които няма политическо решение. Нито реформаторите са казали, че напускат, нито някой е предложил или приел подкрепа на ДПС или БДЦ.