"Народът почти винаги е недоволен от реформи. Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист". Но за 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета."

Това коментира бившият финансов министър и вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков пред изданието "Комсомолская правда".

В интервюто той посочва и своите по-драстични решения - нареждането всички министерства да върнат 15% от вече определения им годишен бюджет, а след това - че съкратил с 20% работещите в бюджетната сфера.

На въпрос защо не е останал в България Дянков казва, че три години съпругата му и децата им са живели с него, но после се върнали във Вашингтон, където работи жена му. "Затова си казах - като свърша работа в България, ще се върна обратно."

Бившият финансист номер 1 не би се върнал на работа в България като министър. "Беше много интересно да бъда вицепремиер, но не се каня да повтарям този опит в следващото правителство или в което и да е друго. Затова и никога не съм членувал в партии. Политиката не ми е интересна."

Според Дянков в България "не се получи съвсем преходът от социалистическа икономика".

Изборът да работи като ректор на Руската икономическа школа в "тесен кабинет, боядисан в казармено зелено и приличащ на канцелария на партиен работник от 80-те години", Дянков обяснява с това, че иска да направи силно икономическо училище в Източна Европа. По думите му качеството на студентите там е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. „За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца (...), а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите на Германия, Великобритания, Швеция."

Дянков прогнозира скоро нова вълна на икономическата криза, тъй като още не е ясно защо е избухнала първата криза. По думите му новата вълна ще засегне страните, зависими от международно банково кредитиране като Индия, Бразилия, ЮАР и няма да засегне страни със собствени капитали като арабските емирства или Русия, където петрол и газ продължават да носят капитали.