Усилена езикова дискусия тече между правителството и парламента от няколко седмици по въпроса, който ще бъде зададен на първия референдум в страната. Притеснение за противоконституционност на питането бе споделено от президента и от Синята коалиция.

ГЕРБ излязоха с предложение за нов въпрос, издиктувано от премиера Бойко Борисов, а левицата издигна темата във физичното й изменение и се зачуди дали става въпрос за АЕЦ или за ЯЕЦ.

Снимка: БГНЕС

Оригиналната формулировка на БСП: "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждането на АЕЦ "Белене" с държавно участие?", ще трябва да се бори в правната комисия с варианта на управляващата партия.

Още миналата седмица министър-председателят обяви, че ГЕРБ застават зад питането на левицата в настоящия му вид, за да не бъдат обвинени в провала му. На заседанието на Министерски съвет в сряда обаче стана ясно, че управляващите наистина ще подкрепят инициативата, но искат лека редакция, която да свали противоконституционната тежест на въпроса.

Според граматическите и законово смислови познания на министър-председателя определението за енергетиката „атомна” трябва да бъде заменено с „ядрена”, а словосъчетанието „АЕЦ „Белене” да бъде напълно „изтрито”, тъй като всички знаели, че става въпрос за този проект.

С поръчението да обясни на депутатите как да се наредят думите във въпроса бе натоварен вътрешният министър Цветан Цветанов.

Оказа се, че в управляващата партия работят като „часовников механизъм” и малко по-късно Искра Фидосова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ внася предложение, в което питането е: "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". То до голяма степен се препокрива с варианта на президента Росен Плевнелиев: „Да развиваме ли ядрената енергетика чрез изграждането на нови мощности?”, който във вторник бе обвинен от левицата в изпълнител на правителствени поръчки.

Според управляващата партия въпросът на "червените" е изключително манипулативен и съдържа в себе си поне още два или три въпроса – мнение, което лансира и държавният глава.

АЕЦ или ЯЕЦ?

Снимка: БГНЕС

Обяснението на Фидосова, която е депутат от монтанския избирателен район, възобнови словесата война по „роден край”, която водят с колежката й от БСП Мая Манолова. „Червеният” народен представител коментира иронично подмяната на „атомна” с „ядрена” във въпроса: „Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ”.

Бившият икономически министър Петър Димитров пък издигна темата до физичните й измерения: „Ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува така – закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа”.

От Коалиция за България разчетоха предложението на ГЕРБ като „неистов страх” и обявиха, че приемат единствено допълнението „чрез държавно участие”.

На повърхността виждаме измамното желание да се проведе референдум и под тази повърхност се виждат неистовите усилия да бъде отклонено вниманието във всякакви други посоки, включително чрез превръщането на президента в обикновена маша при изпълнение на политическа поръчка”, коментира Ангел Найденов.

Лидерът на „червените” Сергей Станишев припомни намеренията на премиера от миналата седмица да подкрепи референдума в този му вид и обвини управляващите в опит да подменят волята на 770 000 граждани, който бил „срамен и лицемерен.

В правната комисия в Народното събрание ще бъдат внесени двата варианта на въпроса – на БСП и на ГЕРБ, за да се достигне до правилната формулировка.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи