Депутатът от ДПС и бивш дългогодишен кмет на Гърмен Ахмед Башев изрази увереност в популярността си сред гражданите на родопския регион и декларира, че няма причина за сваляне на имунитета му, за каквото от няколко дни настояват протестиращи, недоволни от уволнението на директора на училището в Рибново Манчо Джуркин и кадруването на ДПС там.

„Джуркин е извършил рецидив от нарушения – има 15 протокола, съставени от Регионалния инспекторат по образованието, 14 от времето на ГЕРБ. Как ГЕРБ ще го санкционират, като е техен човек”, възмути се Башев в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му, случаят е приключил и дори не заслужава коментар, защото Джуркин не е достатъчно компетентен да заема учителския пост. Ахмед Башев дори обяви Джуркин за човек „със съмнителни психически качества”.
Той беше категоричен, че няма причина за свалянето на имунитета му, защото като кмет на Гърмен бил „проверяван от А до Я”, но увери, че ако главният прокурор поиска депутатската му защита, той ще се откаже от нея сам.

Яйца и мандарини

След протеста в Рибново в петък – против и в подкрепа на Башев, депутатът и уволненият директор влязоха в спор за многохилядността му, като си оспориха подкрепата на гражданите.

Според Манчо Джуркин, за демонстрацията в негова защита и с настояване за сваляне на имунитета на депутата от ДПС, са се стекли хора от целите Родопи - Велинград, Сатовча, Кочан и други. „Не става въпрос за броя – дойде най-будната част от обществото в Родопите, а не тези дето ги разкарват от село на село като мечки в подкрепа на някоя партия”, обясни уволненият директор. По думите му, срещу тях се е изправила „агитка от 30 души”, начело с кметицата на община Гърмен Минка Капитанова от ДПС заедно с „фирмите на Башев”. „Днес Рибново се събуди, ерата на задкулисието и феодализма ви свършва!” обърна се Джуркин към Башев.

Депутатът посрещна упреците със смях и контрира, че 30 са били поддръжниците на Джуркин, а от многохилядното множество, което го е подкрепило и имало желание за саморазправа, към тях са летели яйца, мандарини, освирквания и нецензурни думи.

„30 човека от цяла България са били в Рибново по заръка на ГЕРБ. Останалите са хиляди и са били в моя подкрепа и аз ги поздравявам сега”, заяви Башев. В отговор уволненият директор го нарече „мазен мечо, дали му вратовръзчица, направили го депутатин”. „Башев, хиляди ти поискаха оставката, цялото село с изключение на твоята клика – кметицата Минка Капитанова и двете ти фирми!” продължи Джуркин.

„Ахмед Башев е построил път за 17 млн. лв. в Гърмен, още един за 2 млн. лв., канализация, с европейски пари и от бюджета - няма как хората да не ме обичат и аз им благодаря!” декларира той.

(Де)стабилизация

Ахмед Башев твърди, че ГЕРБ искат да дестабилизират родопския регион, който тотално подкрепя ДПС, като докажат, че са направили пробив. „Това не е така и няма как да стане. ДПС ще управлява в тези райони, не защото плашим хората, а защото така е било винаги”, декларира депутатът. „Цифрите и резултатите от изборите говорят и това няма как да се промени”, продължи той.

Той продължава да не вижда проблем в идеята си за постове, заети от помаци, декларирана в края на миналия ноември. „Това население там иска това да се случи – иска помаци, не хора като Джуркин”, заяви Ахмед Башев, като отново не изясни връзката между етноса и професионалните качества на кадрите.

Той не вижда нищо лошо в изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов на 14 февруари, което предизвика емоционални изблици в парламента. „Българската общественост трудно приема такива изявления, третира ги като престъпление, а той нищо не е направил, нищо не е казал. Аз никого не мразя, защо трябва мен някой да ме мрази и аз да съм виновен, защото съм помак и съм от ДПС. Обществеността в България не разбира това”, смята Башев.

Той подчерта, че ДПС няма нищо общо с имотните претенции на Главното мюфтийство, като подчерта че двете са различни организации. Той обаче призова българския съд да бъде оставен да работи спокойно по имотните деля.

Въпреки че турският не му е майчин език, Ахмед Башев изтъкна, че като политик смята, че агитацията на майчин език трябва да бъда позволена, особено защото според препоръките на Венецианската комисия и на ОССЕ това е така във всяка европейска държава.