АБВ продължава да не подкрепя дълга от 16 млрд. лв., стана ясно след заседание на партията във вторник. От партията на Георги Първанов обясниха, че продължават да са против дълга в този размер, защото коалиционните партньори не са ги убедили в необходимостта от него.

„Единият начин е да намериш 16 млрд. лв. инвестиция, например от големите енергийни проекти - да постигнеш растеж, да постигнеш потребление, да постигнеш заетост. Другият начин е да си направиш Голям шлем, като изтеглиш нови 16 млрд. лв. заем. Този втори начин ние оспорваме. Защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж, няма предпоставки за развитие”, коментира лидерът Георги Първанов.

Темата за дълга отново е на дневен ред, като се очаква малките партньори в коалицията да решат дали ще подкрепят правителството и ще одобрят заема.

По-късно във вторник се очакват политически изявления на някои ог парламентарните партии по темата, сред които и опозиционните БСП и ДПС. Решението на патриотите пък вероятно ще бъде взето вечерта на заседание на парламентарната ѝ група.

Засега мандатоносителят ГЕРБ има подкрепата само на Реформаторския блок и без гласовете на малките коалиционни партньори – АБВ и Патриотичния фронт, няма мнозинство, за да приеме решение за дълга.